proporcjonalne
jolka: uzupelnij tabele wiedzac ze wiertosci x i y sa odwrotnie proporcjonalne
x 1 2 3 4 .... 6
y ... ..... 9 .... 4 ....
zupelnie nie rozumiem jak sie oblicza te odwrotnie proporcjonalne
15 mar 12:49
wredulus:
Funkcja jest odwortnie proporcjonalne gdy dla (np) zwiekszajacego sie x zmniejsza sie o
tyle.samo y
Np
X ... 1. 2. 3. 4
Y ... 9. 8. 7. 6
15 mar 13:00
pigor: ... , jeśli x,y odwrotnie proporcjonalne, to ich iloczyn xy=const.,
czyli tu xy=3*9= 27, a więc dobieraj w tabelce taki x albo y, że
dadzą one w iloczynie 27

,np 1* ?= 27 , albo ?*4= 27 itp. itd
15 mar 13:06
jolka: oo dziekuje to juz rozumiem, ale jednak z zadaniami nadal mam klopot. np jak napisac wzor
proporcjonalnosci odwrotnej przedstawionej na wykresie
15 mar 14:09
jolka:
15 mar 18:59
jolka:
16 mar 00:34
16 mar 00:38