Granica
Łucja:
Mam do wyliczenia taka granice:
limx→+∞ √x * sin(√x+1 − √x)
Probowalam wielokrotnie na rozne sposoby przy uzyciu roznych wzorow (trygonometrycznych), ale
do niczego nie doszlam. Nie prosze o gotowca, tylko na razie jakas mala wskazowke.
15 mar 12:42
Krzysiek: | | a2−b2 | |
w nawiasie skorzystaj ze wzoru a−b= |
| |
| | a+b | |
| | sint | |
a następnie skorzystaj z tego,że: |
| →1 dla t→0 |
| | t | |
15 mar 13:12
Łucja:
| | √x | | | |
... = limx→+∞ |
| * |
| = |
| | √x+1+√x | | | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| * 1 = |
| , czy tak to powinno wygladac? Dziekuje |
| | 2 | | 2 | |
15 mar 13:25
Krzysiek: tak.
15 mar 14:00