pole trójkąta
Janek: Cześć, chciałby ktoś pomóc w rozwiązaniu dwóch zadań?
1. W trójkącie prostokątnym sinus jednego z kątów jest równy 3/5. Promień okręgu wpisanego w
ten trójkąt ma długość 7 cm. Oblicz pole tego trójkąta
2. W trójkącie prostokątnym o polu 136,5cm kwadratowych cosinus jednego z kątów jest równy
84/85. OBlicz długości boków tego trójkąta
15 mar 12:37
5-latek:

zadanie nr 1
z tqierdzenia pitagorasa wylicz b
teraz pole trojkata S=p*r
p− to polowa obwodu
Policz p i podstaw do wzoru r − masz dane
15 mar 12:44
Janek: 32+b2=52
b=4
S=6*7=42?
Tak już próbowałem, ale w odpowiedziach w książce mam zupełny inny wynik
z książki= 294
15 mar 12:48
ICSP: 5−latek chyba miałeś na myśli boki : 3k oraz 5k gdzie k jest
dodatnią liczbą
rzeczywistą?
wtedy wychodzi b = 4k
Mamy zatem p = 6k
r = 7
| | 1 | |
S = |
| * k * 4k = 6k * 7 |
| | 2 | |
skąd k = ...
i S = ...
15 mar 12:55
5-latek: Tak ICSP .
Nie wiem czemu teraz mysla ze uczen nie wie ze dlugosc boku ma mie wartosc dodatnia im kaza
pisac te zalozenia
tak samo jak wariacja z ta dziedzina
15 mar 13:00
ICSP: Uwaga: Zgubiłem jedną cyfrę w linijce S = ...
Poszukaj jej
15 mar 13:00
Janek: Hmmmm
15 mar 13:17
ICSP: hmmm?
15 mar 13:18
Janek: czegoś tu nie rozumiem, a mianowicie
S=1/2*k*4k=6k*7
15 mar 13:21
ICSP: Napisałem jest błąd. Zgubiłem jedną cyferkę.
Pole w trójkącie prostokątnym można przedstawić na dwa sposoby :
− ze wzoru którego uczą w podstawówce
− wykorzystując wzór S = pr gdzie p jest połową obwodu oraz r jest promieniem okręgu wpisanego
w ten trójkąt.
Jak wiemy pole trójkąta liczone z każdego wzoru wyjdzie takie samo, zatem można porównywać do
siebie poszczególne wzory do siebie, dostając różnorakie równania.
15 mar 13:23
Janek: Ta cyfra to 3? S= a * b /2= 3 * 4 /2
S= p * r= 6k *7= 42k
S= 1/2 *a *b a=3k b=4k
S= 1/2 * 3k * 4k
S=6k
42=6k / :6
7=k
To chyba nie tak ma być ?
15 mar 13:37
ICSP: k = 7 to S = ?
15 mar 13:42
Janek: po pomnożeniu boków razy 7 wyszło
S= 42 * 7= 294
15 mar 13:44
ICSP:
15 mar 13:46
Janek: no ciekawy przykład

ale p to połowa obwodu, czyli 4k+5k+3k=12k/2=6k i r=7
S=42k
więc, czy ja nie skopałem i nie powinno być
42k=a * b /2
42k= 3k * 4k /2
42k= 6k
ale to wtedy wyszłoby żle
15 mar 13:48
ICSP: k*k = k2
15 mar 13:50
ICSP: 6k2 = 42k : k > 0
6k = 42
k = 7
15 mar 13:51
Janek: a no tak, racja

a to 2 zadanie analogicznie do tego ?
15 mar 13:51
ICSP: ja w drugim bym policzył tgα
15 mar 13:55
Janek:

tam gdzie jest zaznaczony kąt ostry( przerywania linia ) tam jest α
cosα=84/85
z Pitagora obliczyłem bok leżący naprzeciwko alfy, wyszlo 13k
P=a * b /2
136,5= 84k * 13k /2
0,25=k
13k=13 * 0,25= 3,25
84k=84 * 0,25= 21
85k=85 * 0,25=21,25
15 mar 14:03
Janek: w książce znowu inaczej, aaaaaa:(
15 mar 14:04
ICSP: Podstaw i sprawdź.
cosα = ...
15 mar 14:04
Janek: P=136,5
136,5= 84k * 13k /2
136,5=546k
15 mar 14:06
ICSP: Obliczyłeś na końcu boki. Wstaw odpowiednie do wzoru na pole i zobacz czy wyjdzie 136,5. Potem
policz cosα
15 mar 14:08
Janek: pole nie wyszło mi takie samo, a cosα wyszło 13/85
Czyli gdzie błąd?
Sugerowałeś, żeby obliczyć tng, a skąd taka sugestia?
15 mar 14:15
ICSP:

| | 1 | |
P = 136,5 = |
| * 84k * 13k |
| | 2 | |
273 = 84 * 13 *
k2
| | 1 | |
ale jak pisałem kilka postów wyżej k musi być liczbą dodatnia. Mamy zatem k = |
| |
| | 2 | |
15 mar 14:22
Janek: a no tak, bardzo dziękuje za pomoc i cierpliwość
15 mar 14:24
Janek: a mam jeszcze 1 zadanie tego typu:
W trójkącie prostokątnym o polu 12cm tng jednego z kątów ostrych jest równy 2/3. Wyznacz
wysokość tego trójkąta poprawdzoną z wierzchołka kąta prostego.
15 mar 15:52
ICSP: i gdzie jest problem ?
15 mar 15:57
J: | | 1 | | 1 | | 2 | |
a,b − przyprostokątne 2a=3b P = |
| a*b = |
| a* |
| a − oblicz a. Majć a oblicz b i |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
c.
15 mar 15:59
Janek: P=1/2 a * 2/3 a
12=1/3 a2 /* 3
36=a2
a=6
2a=3b
a=6,b=4
P=1/2 * 6 * 4
P=12
h=24/√13=
h=24√13/13
Tak?
15 mar 16:10
Janek: ICSP, no nie wiem nie umiałem się zabrać do tego zadania
15 mar 16:11
Janek:
Podpowiedż, wynik z książki= 12√13/13
15 mar 16:13
ICSP: Niech J sprawdzi .
15 mar 16:21
Janek: a Ty jakbyś proponował rozwiązać? MAsz jakiś pomysł ?
15 mar 16:22
ICSP: identycznie jak
J, ale jego podpowiedź, więc jego temat
15 mar 16:31
Janek: no, a miałem problem bo za bardzo nie wiedziałem jakiego wzoru użyć
15 mar 16:35
J: c = 2√13 , i policz jeszcze raz h
15 mar 16:42
Janek: a skąd c=2√13 ?
16 mar 15:19