f. wymierna
mag: kran A napełnia pół basenu w czasie o 5 godzin dłuższym, a kran B w czasie o 3 godziny
krótszym, niż trwa to wtedy, gdy oba krany napełniają cały basen jednocześnie. W jakim czasie
każdy z tych kranów osobno napełni basen?
nie posiadam odpowiedzi wiec proszę o zerknięcie na poprawność i ewentualne wytkniecie bledów
t− czas napełnienia całego basenu przez dwa krany
t+5 − czas napełnienia całego basenu przez kran A
t−3 − czas napełnienia całego basenu przez kran B
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| / *2t(t+5)(t−3) |
| t | | 2(t+5) | | 2(t−3) | |
(2t−30)/2t(t+5)(t−3)=0 /*2t(t+5)(t−3
t=15
czyli kran A potrzebuje 20 h na samodzielne napełnienia basenu a kran B 12h