prosze o szybka odpowiedz
Nati: Objętość kuli wynosi 166 2/3 pi r kwadrat. Jaka jest powierzchnia tej kuli?
15 mar 12:10
J: Ze wzoru na objętość kuli wylicz r i podstaw do wzoru na powierzchnię.
15 mar 12:14
Nati: Dqlej mi nie wychodzi:(
15 mar 12:46
5-latek: BO chcesz gotowe rozwiazanie .
Wzor na objetosc kuli jest jaki napisz tu
15 mar 12:47
Nati: V=3/4pi r kwadrat
15 mar 12:48
Nati: Na odwrot 4/3
15 mar 12:49
15 mar 12:49
5-latek: Jeszce raz dokladnie napisz wzor na objetosc kuli
W jakich jednostkach wyrazamy objetosc
15 mar 12:50
Nati: Czemu r3?
15 mar 12:51
Nati: Dobra ja pomieszalam. 4/3pi r3
15 mar 12:52
Nati: Jak mam oblivzyc r i podstawie wszystko pod ten wzor to wszystko mam przeniesc na jedna strone
i r na druga ?
15 mar 12:53
5-latek: no bo pole to r*r=r
2 np
NP wez sobie postokat pole to a*b
Objetosc wyrazamy w jednostakach szesciennych i dlatego jest r*r*r=r
3
np ojetosc prostopadloscianu V=a*b*c j
3
| 4 | | 2 | |
| piR3=166 |
| pi i wyznacz z tego R |
| 3 | | 3 | |
15 mar 12:56
Nati: To bedzie: R3=1662/3pi−4/3pi
15 mar 13:08
5-latek: | | 2 | |
Nati . Pewnie masz ze Vk=166 |
| π j3 |
| | 3 | |
| | 500 | | 3 | |
z tego R3= |
| * |
| =125 pi sie uprosci |
| | 3 | | 4 | |
to R=
3√125=5 bo 5
3=125
Masz wyznaczone R wiec policz traz pole powierzchni ze wzoru
15 mar 13:09
5-latek: tak sie nie rozwiazuje jak piszesz
Przeciez nie masz dodawania ze robisz odejmowanie tylko masz mnozenie
| | 16 | | 1 | |
na liczbach np 8*2=16 to 2= |
| = 16* |
| bo dzielenie zastepujemy mnozeniem (to |
| | 8 | | 8 | |
wiadomosci z gimnazjum a nie liceum
15 mar 13:11
Nati: P=62500pi ?
15 mar 13:13
5-latek: Zartujesz chyba
Nie potrafisz podstawic do wzoru
P=4piR2 = 4*pi*52= 4*25*pi= ....... pi policz (pi jest liczba w niewymierna wiec zostaw w
spokoju
15 mar 13:17
Nati: Nie spojrzalam do konca. Policzylam drugi raz i wyszło mi 100
15 mar 13:20
Nati: Dziekuje za pomoc
15 mar 13:28