DZIEDZINA FUNKCJI
Anitka14: Oblicz dziedzinę funkcji
y = √x / (x−1)
15 mar 11:18
5-latek: Czego nie wiesz ?
15 mar 11:20
J: | | x | |
Dziedzinę się wyznacza. warunek: |
| ≥ 0 i x−1 ≠ 0 |
| | x − 1 | |
15 mar 11:20
J: Cześć "małolat"
15 mar 11:21
5-latek: Witaj
J 
Ciekawe czy bada przebieg zmiennosci funkcji
15 mar 11:23
Anitka14: x / (x−1) ≥ 0 / * ((x−1)2
x(x−1) ≥ 0
x=0 i x=1
D= (−∞;0> U <1;∞)
15 mar 11:24
J: Z Twojego zapisu wynika,że 0 i 1 należą do dziedziny .... a czy należą ?
15 mar 11:30
5-latek: jeszce jeden warunek x−1≠0 i teraz wyznacz dziedzine poprawnie
napisal CI przeciez J . Dla x=1 dostaniesz niedozwolone dzielenie przez 0
15 mar 11:32
Anitka14: to D= (−∞;0) U (1;∞)
15 mar 13:11
J: Tak.
15 mar 13:15