ciąg arytmetyczny
Ola: Ciąg (an) określony jest wzorem an = (−1)n. Suma dziewięćdziesięciu dziewięciu
początkowych wyrazów ciągu (an) jest równa?
Nie rozumiem odpowiedzi, bo z moich wyliczeń wynika, że:
a1 = −1
a99 = −1
S99 = a1 + an2 razy n = −22 razy 99 = (−1)99 = −99
A w odpowiedzi jest, że suma równa się − 1. Gdzie robię błąd?
15 mar 11:18
5-latek: A moze jest ze to ma byc ile rowna sie 99 wyraz ?
15 mar 11:22
J: Przecież to nie jest ciąg arytmetyczny.
15 mar 11:22
Ola: fakt! niemonotoniczny geometryczny
15 mar 11:24
J: No i policz teraz, a1+a2 = 0 ; a3+a4 = 0 .... a97 + a98 = 0
15 mar 11:27
Ola: Dzięki za " odślepienie "
15 mar 11:29
Ola: Tak, teraz mi wszystko wychodzi
15 mar 11:29