Spośród wierzchołków
Matejko: Spośród wierzchołków sześcianu o krawędzi 1 wybrano 4 punkty. Oblicz prawdopodobieństwo, że
wybrane punkty należą do jednej płaszczyzny. Proszę o wskazówkę
15 mar 11:14
J: Oznacz wierzchołki A,B,C,D ..... Wybierz kombinacje 4 − elementowe takie, że punkty należą do
jednej płaszczyzny.
15 mar 11:17
Matejko: nie rozumiem polecenia w ogóle jest 8 wierzchołków wybrano 4 punkty z czyli 4 wierzchołki?
15 mar 11:31
J: Sześcian lezy na stole, w podstawie masz punkty A,B,C,D , a u góry E,F,G,H.
Jeśli wybierzesz np punkty A,B,C,G ... to one mogą być w jednej płaszczyżnie lub nie.
Zrób sobie rysunek.
15 mar 11:36
wredulus_pospolitus:
należy zauważyć:
Przez trzy punkty (które nie są wspóliniowe) można poprowadzić tylko jedną płaszczyznę
Stąd −−− wybierasz sobie dowolnie trzy punkty ... czwarty natomiast musi być 'specjalnie'
dobrany, aby leżeć na wytyczonej już płaszczyźnie
15 mar 11:39
Matejko: pierwszy wybieramy na 8 sposobów, drugi na 6 sposobów trzeci na 4 sposoby a czwarty na 1 sposób
tak?
15 mar 11:45
15 mar 11:46
J: Na szczęście w sześcianie nie ma 3 −ch punktów współliniowych. A swoją drogą ciekawe,dlaczego
autor zadania podał długość krawędzi..
15 mar 11:47
Matejko: dobrze zrobiłem?
15 mar 11:48
J: IΩI dobrze. IAI fatalnie. Pomyśl jeszcze raz
15 mar 11:50
Matejko: pierwszy na bank na 8 sposobów xd a dalej jak?
15 mar 11:54
J: Przecież w zadaniu nie ma mowy o tym,że losujemy kolejno bez zwracania cztery punkty.
Losujemy kombinacje czteroelementowe. Policz ile jest zdarzeń sprzyjających.
15 mar 11:57
Matejko: no moim zdaniem tyle ile napisałem nie wiem
15 mar 12:02
pigor: ..., przepraszam, że się wcinam i zapytam tylko, czy ma

wyjść
635 ?
15 mar 12:06
J: To inaczej ... albo 4 punkty należą do jednej ściany , albo do przekroju płaszczyzną
przechodzącą przez 4 wierzchołki.
15 mar 12:07
Matejko: nie wiem nie mam odp proszę o pomoc
15 mar 12:09
Matejko: wiem że idę na łatwiznę ale proszę o rozwiązanie z opisem przeanalizuje je
15 mar 12:10
Matejko:
15 mar 13:38
Matejko: ?
15 mar 14:14
Matejko:
16 mar 11:25
Matejko:
16 mar 13:05
Matejko: pomożecie?
16 mar 15:34
Mila:
| | | | 8! | | 5*6*7*8 | |
|Ω|= | = |
| = |
| =70 |
| | | 4!*4! | | 2*3*4 | |
Wskazówka:
Narysuj sześcian, oznacz wierzchołki i popatrz ile jest ścian i przekrojów przechodzących przez
4 wierzchołki.
Napisz odp. , sprawdzę.
16 mar 16:28
Matejko: 4 przekroje i 6 ścian
16 mar 18:01
Matejko: 7*8*6*1?
16 mar 18:03
Mila:

2 przekroje przez przekątne 2 przeciwległych ścian⇔masz 6 takich przekrojów
6 ścian
6+6=12 płaszczyzn
16 mar 18:31