logarytmy
Paweł: Cześć. Nie mam pomysłu jak rozwiązać ten układ równań:
logxy − 4 logyx = 3
xy = 32
15 mar 10:06
muflon: najpierw dziedzina
15 mar 10:10
Paweł: x,y > 0 i x,y ≠ 1 To akurat wiem

, dalej nie mam pomysłu.
15 mar 10:13
muflon: zwykłym podstawieniem, x=32/y
15 mar 10:14
Paweł: Ok, spróbuje.
15 mar 10:16
Tadeusz:
... można i przez Poznań ... tylko po co ?
15 mar 10:41
Tadeusz:
zajmij się pierwszym równaniem
| | 4 | |
logxy− |
| =3 .. i podstawienie logxy=z |
| | logxy | |
15 mar 10:44
J: Trasa "Tadeusza" krótsza

... i jeszcze z ≠ 0
15 mar 10:56
Tadeusz:
... to jeszcze wytłumacz dlaczego x≠0
15 mar 11:01
Tadeusz:
... przepraszam ......dlaczego z≠0
15 mar 11:02
J: | | 4 | |
Bo jest w mianowniku |
| |
| | logxy | |
15 mar 11:05
Tadeusz:
... i wszystko jasne ...
15 mar 11:06
pigor: ..., lub jeśli tylko
x,y>0 i x,y≠1, to np.
tak :
logxy−4logyx=3 /*log
xy
i xy=32 / logarytmując obustronnie log
x() ⇔
⇔
logx2y−3logxy−4= 0 i 1+log
xy= log
x32 , stąd i wzorów Viete,a ⇔
⇔ (
logxy=4 i 1+4= log
x32) v (
logxy= −1 i 1−1= log
x32) ⇒
⇒ (log
xy=4 i log
x32=5) v (log
xy= −1 i log
x32=0 ⇔
⇔ (x
5=2
5 i log
xy=4) v (x
0=32 i log
xy= −1) ⇔ x=2 i log
2y=4) v x∊∅ ⇔
⇔ x=2 i y=2
4 ⇔
(x,y)= (2,16) − szukane
rozwiązanie układu . ...
15 mar 12:31
Paweł: Udało mi się rozwiązać x = 2 i y = 16. Teraz mam taki przykład:
x 1+ logx = 100x2 Zacząłem tak:
x1 * xlogx = 100x2 | : x
xlogx = 100x
logx100 = log10x
I po podstawieniu i po podzieleniu wychodzi 1. Pytanie brzmi czy jest poprawnie, bo niestety
nie mam odpowiedzi?
15 mar 12:34
Tadeusz:
a nie "zjadłeś" x

... tego przy 100...
15 mar 12:51
pigor: ..., nie bardzo, bo brak dziedziny, a jeśli jednak o niej pamiętasz
nie uzasadniłeś dlaczego wolno ci dzielić obie strony przez x

no i od momentu x
logx = 100x nie wiem skąd i co

to jest dalej
a twoja jedynka, , czyli x=1 nie spełnia danego równania .
15 mar 12:53
pigor: ... , powinni ci wyjść ...

x=100 v x= 0,1
15 mar 13:01
Paweł: To nie za bardzo wiem jak rozwiązać, moglibyście jakoś naprowadzić?
15 mar 13:02
Tadeusz:
... bo "zjadł" x
powinno być:
log10x=logx100x
15 mar 13:04
Paweł: Okej, już widzę. To chyba przez tę pogodę... Dzięki
15 mar 13:06
Tadeusz:
−
15 mar 13:21
kamil: log10x=loxx100x, jak to rozwiązać?
15 mar 13:33
J: | | 1 | | 1 | |
logx = logx100 + logxx ⇔logx = |
| + 1 ⇔ logx = |
| + 1 |
| | log100 | | 2 | |
15 mar 13:45
J: | | 1 | | 2 | |
Bzdura ..  logx = log x100 + log xx ⇔ logx = |
| +1 ⇔ logx = |
| + 1 |
| | log100x | | logx | |
15 mar 13:55
J: I podstawienie logx = t , t ≠ 0 , i mamy t2 − t − 2 = 0 , stąd t = 2 lub t = −1
15 mar 14:00