qwe
Uczę się: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których pierwiastki wielomianu W(x) =
(x+2)(x−3m+6)(x−5) tworzą ciąg arytmetyczny. Dla naturalnej wartości parametru m rozwiąż
nierówność W(x)(x−12)<0
| | ⎧ | x1=−2 | |
| Ciąg arytmetyczny − | ⎨ | x2=3m−6 |
|
| | ⎩ | x3=5 | |
3m−6+2=5−3m−6
dobrze?
14 mar 23:02
Marcin:
Masz raczej różne opcje
x,−2,5
−2,x,5
−2,5,x
14 mar 23:06
14 mar 23:08
Marcin:
−3m+6=9
lub
−3m+6=−3.5
lub
−3m+6=−12
14 mar 23:12
Uczę się: mi wychodzi tak:
1
◯)
2
◯)
m=−1
3
◯)
m=6
i w tym wypadku:
i w sumie to by się zgadzało prócz jednego, bo w odpowiedziach jest:

błąd w książce?
14 mar 23:16
Uczę się: Marcin twojego rozwiązania nie rozumiem.
14 mar 23:17
Marcin:
Poprawiam się w jednym z podpunktów.
−3m+6=−1,5
−3m=−7,5
Odpowiedzi są ok.
14 mar 23:23
Marcin: A czego dokładnie nie rozumiesz w moim rozwiązaniu? Przeanalizuj je sobie
14 mar 23:24
Uczę się: nie już ok, 15 podzieliłem na 3 a 6 podzieliłem na 2
14 mar 23:30
Marcin: 
Sam rozwiązałeś. Możesz być z siebie dumny
14 mar 23:32
Uczę się: nie no jeszcze nie koniec
jeszcze nierówność, ale coś mi nie wychodzi właśnie
14 mar 23:34
Marcin: Naturalna wartość parametru m, to u Ciebie m=6, lecisz
14 mar 23:36
Uczę się: x∊ (−∞,2) U (5,12)
nie zgadza się to, albo znów zapomniałem jak się ten wężyk maluje.
pierwiastki wyszły mi:
x1=−2
x2=5
x3=12
14 mar 23:46
Marcin:
(x+2)(x−5)(x−12)
2<0
x
1=−2
x
2=5
x
3=12 ←
Podwójny
Podstawiam sobie np x=100 i widzę, że jest on wtedy dodatni, także jadę od prawej strony z
góry.
x∊(−2;5)
Chyba zapomniałeś jednak
14 mar 23:52
Uczę się: ok dzięki, znów nie zauwazyłem że ten nawias x−12 występuje 2x w mnożeniu i jest podwójny. ide
spać

dzięki za pomoc

i dobranoc
14 mar 23:56
Marcin: Dobrej nocy
14 mar 23:57