g
Radek:

1. Na paraboli o równaniu y = x
2+6x+5 znajdź współrzędne punktu A , którego odległość od
prostej o równaniu y = 2x−13 jest najmniejsza.
I dalej co mam robić ?
Czy to będzie wierzchołek tej paraboli
14 mar 21:14
wredulus_pospolitus:
tym punktem będzie punkt dla którego styczna do tej paraboli jest równoległa do tejże prostej
y=2x−13
pytanie brzmi −−− czy potrafisz wyznaczyć równanie stycznej
14 mar 21:17
Bogdan:
14 mar 21:18
Radek:
a) czemu akurat ten punkt ?
b) proszę mi pokazać na innym przykładzie jak wyznaczyć styczną do paraboli
14 mar 21:19
wredulus_pospolitus:
poziom liceum

Styczna o równaniu y=ax+b
układ równań:
y=x
2+6x+5
y = 2x + b
będzie miało dokładnie jedno rozwiązanie
2x + b = x
2+6x+5
x
2 + 4x + (5−b) = 0
'to ma mieć jedno rozwiązanie'
Δ = 4
2 − 4(5−b)
=0 (aby było jedno rozwiązanie)
stąd: b = 1
x = −2
y = −3
punkt ma współrzędne (−2,−3) natomiast styczna dana jest równaniem y=2x+1
liczysz odległość pomiędzy prostymi i koniec zadania
14 mar 21:23
Radek:
Ja jestem w liceum 3 klasa.
14 mar 21:26
Radek:
Dziękuję
14 mar 21:28
Radek:
Ale właściwie czemu mam liczyć długość odcinka skoro można wyznaczyć punkt styczności ?
14 mar 21:39
zawodus: punkt na paraboli ma współrzędne
(x,x
2+6x+5)
szukasz minimum d
14 mar 21:40
Radek:
?
14 mar 21:41
zawodus: wredulus potrzeba uzasadnienia dlaczego szukasz stycznej do wykresu...
czytałeś mój pomysł?
14 mar 21:43
Radek:
Tak, ale analizuję rozwiązanie wredulusa. I pytam czemu mam liczyć długość odcinka skoro ten
punkt styczności mam ?
14 mar 21:45
Mila:
Z definicji odległości punktu P(x,y) od prostej y=2x−13⇔2x−y−13=0 postac ogólna.
P(x,y)=(x,x
2+6x+5) punkt leżący na paraboli
| | |2x−x2−6x−5−13| | |
d=g(x)= |
| |
| | √22+12 | |
| | |−x2−4x−18| | | |x2+4x+18| | |
g(x)= |
| ⇔g(x)= |
| |
| | √5 | | √5 | |
g(x) ma najmnieszą wartość w wierzchołku paraboli
Δ<0 funkcja przyjmuje tylko wartości dodatnie, a najmniejszą w weirzchołku tej paraboli
x
w=−2
obliczymy jaka wartość ma f(x) dla x=−2
f(−2)=4+6*(−2)+5=9−12=−3
P=(−2,−3) szukany punkt.
14 mar 21:46
zawodus: nie musisz liczyć jego współrzędnych, ale musisz uzasadnić, że ten punkt będzie tym którego
poszukujemy
14 mar 21:47
Radek:
Ale jak to uzasadnić ?
14 mar 21:51
Radek: ?
14 mar 22:05
Radek: ?
14 mar 22:20
Mila:
Dlaczego nie przeanalizujesz sposobu z 21:46, taki częściej się stosuje w LO.
14 mar 22:22
Radek:
Analizuję, ale tamten również chcę zrozumieć
14 mar 22:24
Radek:
Pani sposób rozumiem, bo pokazywała mi Pani już kiedyś jak pisać styczne
14 mar 22:35
Mila:
To dobrze.
14 mar 22:42
Radek:

2/ Jeden z boków kwadratu ABCD jest zawarty w prostej o równaniu 2x−y−2=0 . Wierzchołek A ma
współrzędne (1,5) .
Znajdź współrzędne pozostałych wierzchołków
Tutaj wyjdą dwa rozwiązania, prawda ?
14 mar 22:44
Mila:
Tak w górę po prostej i w dół.
14 mar 22:47
Radek:
A jak Pani jest na forum to mam pytanie odnośnie zadania z arkusza zadania.info 2 w tym zadaniu
z geometrii analitycznej też wyjdą dwa rozwiązania ? Poziom R
14 mar 22:48
Mila:
W którym zadaniu? W 8?
14 mar 22:51
Radek: Tak
14 mar 22:52
Mila:
Jutro rozwiążę, to odpowiem.
14 mar 22:56
Radek:
Dobrze, to jeszcze proszę o wskazówki do pozostałych zadań z geometrii analitycznej
14 mar 22:57
Radek:
3/ Wierzchołki A i B kwadratu ABCD leżą na paraboli 2 y = x − 6x + 19 , przy czym odcinek
AB jest równoległy do osi Ox . Wykaż, że jeżeli odległość punktu A od osi Ox jest liczbą
całkowitą to pole kwadratu ABCD również jest liczbą całkowitą.
14 mar 22:59
Mila:
No co z tym zadaniem, robisz coś?
Podpowiedź.
y=x2−6x+9 przyjmuje tylko wartości dodatnie.
x=
A(a,b)
b− odległość A od osi OX.
15 mar 00:17
Radek:
Nie wiem jak dokonczyć
15 mar 15:36
Mila:

Szkic paraboli (innej dla c=10)
prosta AB jest równoległa do OX,
odległość Prostej od osi Ox jest liczbą całkowitą
P
□=a
2
a=|(x
2−x
1)|=x
2−x
1 dla x
2>x
1
f(x
1)=f(x
2)=k⇔
x
2−6x+19 =k
x
2−6x+19−k=0
P
□=(x
2−x
1)
2 rozwiń i przedstaw w postaci, aby można skorzystac z wzorów Viete'a
15 mar 16:06
Radek:
Połowy z tych zadań nie rozumiem, bo są dla mnie bardzo trudne.
15 mar 16:07
Mila:
Skąd bierzesz te zadania? To jest trudne zadanie.
15 mar 16:11
Radek:
Z arkuszy z poziomu R. To może na początek łatwiejsze ? Jednokładność ?
15 mar 16:16
Mila:
Skończ tamto. Zrób co Ci poradziłam. Jakoś dobrniemy do końca.
15 mar 16:32
Radek:
P=x22−2xx2+x12
P=(x1+x2)2−4x1x2
15 mar 16:35
Mila:
x1+x2=6
x1*x2=19−k
Podstaw i odpwiedz na pytanie. To znaczy czy tak obliczone pole jest liczba całkowitą?
15 mar 16:52
Radek:
62−4(19−k)
36−76+4k
P=−40+4k ?
15 mar 16:56
Mila:
No i zbadaj czy spełniony jest warunek :
−40+4k>0
15 mar 17:00
Radek:
4k>40
k>10
15 mar 17:05
Mila:
Co to znaczy w tym zadaniu i czy możliwe spełnienie.
15 mar 17:09
Radek:
K jest większe od 10 ?
15 mar 17:49
Mila:
xw=3
f(3) =10 najmniejsza wartość funkcji.
Prosta równoległa ma przecinać wykres, czyli leży nad wierzchołkiem i wtedy k>10, co oznacza,
że P>0
Koniec.
15 mar 17:52
Radek:
Chyba zajmę się innymi zadania z tej analitycznej a te zostawię na następny weekend
15 mar 17:56