Napisz rownanie okregu
Czeski: Napisz równianie okręgu który jest opisany na trójkącie ABC, gdy A=(4,2) b= (2,4) C=(0,4)
interesuje mnie technika rozwiązania tego gdyż odpowiedź mam w ksiązce. Pozdrawiam
29 paź 19:49
Eta:
Korzystamy z równania okręgu w postaci ogólnej
x
2 +y
2 −2ax −2by +c = 0 S( a,b) r=
√a2 +b2 − c
podstawiając współrzędne x i y każdego z punktów
otrzymasz trzy równania z ... a, b , c
rozwiąż ten układ trzech równań i wyznacz a, b, c
Mając a, b , c wyznacz S(a,b) i r
napisz równanie tego okręgu i to wszystko

Możesz zapisać to równanie też w postaci kanonicznej ( środkowej)
( x −a)
2 + (y −b)
2 = r
2
30 paź 00:32
mario : napisz równanie prostej y=−4x−3 w postaci ogólnej
16 gru 22:27