prosze o pomoc
olka: y=(2x+1)(2x−3)
29 paź 19:44
olka prosze o pomoc:
29 paź 19:44
Miś:
Jakie jest pytanie?
29 paź 19:47
olka prosze o pomoc: znajdz wsporzedne wierzcholka oraz rownanie osi symetrii paraboli
29 paź 19:56
Miś:
y = 4(x + 0,5)(x − 1,5)
Czyli pierwiastki to x1 = −0,5 i x2 = 1,5
Oś jest w środku między pierwiastkami czyli x = 0,5.
29 paź 20:13
Miś:
Jedną współrzędną x już masz wyliczoną wstaw do wzoru na y będziesz miała drugą.
29 paź 20:15
olka prosze o pomoc: aa wlasnie mam pytanie skad sie wzielo −0.5 aa nie 1

?
29 paź 20:15
Miś:
miejsca zerowe spełniają równanie
4(x + 0,5)(x − 1,5) =0
29 paź 20:20
Miś: idę wyprowadzić psa, będę potem.
29 paź 20:20
Eta:

to mój ukochany : Toffi
29 paź 20:22
Miś:
Już jestem, mam Sunię.
29 paź 20:45
29 paź 21:11
Ola: 2x+1=0
2x=−1
x=−1/2
29 paź 21:18
olka prosze o pomoc: aaaaah o to chodzi dziekuje
29 paź 21:29
Miś:
Olka!
Mamy wyrażenie
(2x + 1)
wyciągam przed nawias 2
2 * ( x + 0,5)
i tak samo z drugim nawiasem.
Popatrz co napisała Ola. Twoje wartości są złe wystarczy podstawić do wzoru
2x + 1 wstawiam −1 i otrzymuję −2 + 1 = −1, a miało być zero, czyli zły pierwiastek.
29 paź 21:30
olka prosze o pomoc: a jeszcze takie zadanie wyznacz trojmian kwadratowy o pierwiastkach x1i x2 i podanym zbiorze
wartosci Y
x1=0
x2=10
Y=−1 do +nieskonczonosci
29 paź 21:31
Miś:
y = ax( x − 10)
x
w = 5 y
w = −1,
czyli a*5*(5 −10) = −1
−25a = −1
29 paź 21:34
Ola: wstaw do postaci iloczynowej x1 x2
xw czyli odcięta wierzchołka znajduje się na środku między miejscami zerowymi czyli (0+10):2
zatem wierzchołek paraboli jest w punkcie (5, −1) podstaw go do postaci lioczynowej i oblicz a
29 paź 21:35
olka prosze o pomoc: jeejku juz jarze jeszcze raz dziekuje
29 paź 21:37