znajdz wspolrzedne wierzcholka i rownanie osi symetri paraboli
olka: y=(2x+1)(2x−3)
29 paź 19:34
olka: prosze o pomoc
y=(2x+1)(2x−3)
29 paź 19:38
29 paź 19:45
Ergo: | | −Δ | | −b | | −Δ | |
 q= |
| wymnóż , oblicz deltę  współrzędne wierzchołka będą ( |
| ; |
| } |
| | 4a | | 2a | | 4a | |
osią symetrii paraboli jest prosta o równaniu x=q jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi
29 paź 19:45
Bujający w chmurach: y=4x2 −6x +2x −3
y=4X2 −4x −3 dalej delta i cała reszta
29 paź 19:46
29 paź 19:47
olka prosze o pomoc: dzieki
29 paź 19:57
Eta:
Witam

można też tak : ( bez delty)
y = (2x +1)(2x −3) to: miejsca zerowe: x
1= −0,5 x
2= 1,5
| | x1+x2 | | −0,5+1,5 | |
xw= |
| = |
| = 0,5 = 12
|
| | 2 | | 2 | |
oś symetrii : prosta o równaniu: x = −
12
y
w =y(0,5)= ( 2*0,5+1)( 2*0,5−3) = 2*(−2) = −4
W(
12, −4)
29 paź 20:00
olka prosze o pomoc: mam pytanie skad sie wzielo −0.5 i 2,5

?:(
29 paź 20:03
olka prosze o pomoc: mam pytanie skad sie wzielo −0.5 i 1,5 ?:( ***
29 paź 20:04