ciągi proszę pomocy
Monika: Trzeci wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 10, a siódmy 42. Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę
tego ciągu
29 paź 19:33
Monika:

pomóżcie
29 paź 19:35
Ergo: majac dwa wyrazy ciagu mozesz policzyc q i a
1 
uklad rownan a
1*q
2=10 i a
1*q
6=42 i rozwiazujesz
29 paź 19:38
Ergo: dzielisz obustronnie wyliczasz rachujesz i po zadaniu
29 paź 19:38
zosia: a3=a1+2r
a7=a1+6r
10=a1+2r
42=a1+6r
układ równań
29 paź 19:41
zosia: Ergo TO CIĄG ARYTMETYCZNY,A NIE GEOMETR.
29 paź 19:42
Monika: można by było trochę jaśniej
29 paź 19:43
Monika: aha i tylko obliczyć ten układ równań
29 paź 19:44
zosia: rozwiąz układ równań,który Ci napisałam
29 paź 19:44
Monika: aha i tylko obliczyć ten układ równań
29 paź 19:44
Monika: aha i tylko obliczyć ten układ równań
29 paź 19:44
zosia: no tak:
10=a1+2r /*(−1)
42=a1+6r
−10=−a1−2r
42=a1+6r
32=4r/:4
r=8
29 paź 19:49
Monika: dziękuję ślicznie
29 paź 19:57
zosia: jeszcze wylicz a1
29 paź 20:00
Monika: no tak
29 paź 20:01
zosia: postawiasz np.do tego równania:10=a1+2r
10=a1+2*8
10−16=a1
a1=−6
29 paź 20:06