Prawdopodobieństwo
Maagda94: Na półce stoi 15 książek. Na ile sposobów można wyciągnąć 6 z nich tak, aby nie wyciągnąć dwóch
sąsiednich?
Rozwiązanie mam, tylko nie rozumiem dlaczego to ma tak być. Mógłby ktoś wytłumaczyć?
PW: 1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1 = 15
1+1+1+
1+1+1+1+
1+1+
1+1+1+
1+1+
1 = 15
Zakładamy okulary pochłaniające czerwony kolor.
(1+1)+(1+1+1)+(1)+(1+1)+(1) = 9
Liczba 9 jest sumą 5 niezerowych składników.
1+1+1+
1+1+1+
1+1+
1+1+1+
1+1+
1+1 = 15
Liczba 9 jest sumą 6 niezerowych składników.
1+
1+1+
1+1+1+
1+1+
1+1+1+
1+1+
1 = 15
Liczba 9 jest sumą 6 niezerowych składników.
1+
1+1+
1+1+1+
1+1+
1+1+1+
1+1+
1+1 = 15
Liczba 9 jest sumą 7 niezerowych składników.
Każde wymienione wyżej rozwiązanie równania
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5 = 9
lub
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5+x
6 = 9
lub
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5+x
6 +x
7 = 9
jest modelem matematycznym zdarzenia "z 15 książek wyciągnięto 6, przy czym żadne dwie
wyciągnięte nie sąsiadowały ze sobą".
Jak wiadomo takich rozwiązań jest tyle, na ile sposobów można wstawić odpowiednio 4, 5 lub 6
nawiasów na 8 miejscach w sumie 1+1+1+1+1+1+1+1+1 = 9.
Tym samym
| | | | | | | | | |
|A| = | +2• | + | = | (kto nie wierzy niech liczy). |
| | | | | |
Nie uczyłem się matematyki dyskretnej, która daje od razu odpowiedź podaną przez Ciebie, ale
jakoś pokazuję jeden z możliwych sposobów myślenia.