Planimetria
muflon:

Oblicz kąt ACD
13 mar 22:06
muflon: podbijam
13 mar 22:35
13 mar 22:42
kłapouchy: No to wszedłeś muflon Ecie na ambicje hihihi
13 mar 22:46
bartymeusz: ten czworokąt można wpisać w koło, ale nie wiem jak obliczyć ten kąt
13 mar 23:39
Mila:
Opisz literami te kąty, bo nie wiem czy np.
∡DAB=70 ,czy ∡DAE=70
13 mar 23:54
muflon: podane kąty to kąty czworokąta, zielony to kąt przecięcia przekątnych
14 mar 00:02
Mila:

∡A+∡C=∡B+∡C zatem na czworokącie można opisać okrąg
x+f=60 z sumy kątów w ΔDOC
e+f=60⇔
x+f=e+f⇔x=e
Rysujemy styczną do okręgu w punkcie A.
Kąt v ( dopisany) między styczną a cięciwą AB jest równy kątowi wpisanemu opartemu na tej
cięciwie⇔
v=e⇔v=x
Kąt u między styczną a cięciwą AD ( dopisany) jest równy kątowi wpisanemu opartemu na tej
cięciwie
⇔
u=x
u+70+v=180⇔
x+70+x=180
2x=110
x=55
o
∡ACD=55
o
15 mar 15:45
Mila: ?
15 mar 16:40
Mila: ?
15 mar 23:43
muflon: Zgadza się z odpowiedzią 55 stopni, dzięki
16 mar 21:15
Mila:
16 mar 21:30