tekstowe
arti.ns: Proszę o pomoc

kolarz pokonał trasę 114 km. Gdyby jechał ze średnią prędkością mniejszą o 9,5 km/h , to
pokonałbytę trasę w czasie o 2 godziny dłuższym.
Oblicz , z jaką średnią prędkością jechał ten kolarz.
Bardzo proszę o rozwiązanie krok po kroku , bo kompletnie nie kumam o co chodzi.
13 mar 21:57
13 mar 22:09
daras: a kumasz co to jest średnai prędkość
13 mar 22:10
Marcin:
s=vt
114=vt
114=(v−9,5)(t+2)
13 mar 22:13
pigor: ...., czyli jeśli
v= ? −szukana średnia prędkość kolarza,
to
114v−9,5=114v+2 /:2 i v ≥9,5 ⇔
57v−9,5=
57v+1 /* v(v−9,5) ⇔
⇔ 57v=57v−57*9,5+v(v−9,5) ⇔
v2−9,5v−57*9,5=0 ... i
√Δ=47,5 ⇒
⇒ v=
12(9,5+47,5)=
12* 57 ⇔
v=28,5 km/h . ...
13 mar 22:32