Wartości niewiększe niż 20,5
akodin: Dany jest wielomian W(x)=−2x
2+10x+8. Wykaż, że wielomian ten ma wszystkie wartości nie większe
niż 20,5.
Czy wystarczy rozwiązać taką nierówność?
itd..
13 mar 21:27
akodin: Δ=0, ale nie wiem czy idę w dobrym kierunku.. proszę o poradę
13 mar 21:28
Lorak: Znajdź współrzędna y wierzchołka.
13 mar 21:31
13 mar 21:33
akodin: y
w=0.... zgadza się?
13 mar 21:34
Lorak: źle, akodin. Policz deltę jeszcze raz.
13 mar 21:35
akodin: | | 25 | |
deltę do −2x2+10x+8 czy −2x2+10x− |
| ? Pogubiłem się  |
| | 2 | |
13 mar 21:38
Marcin: To tego pierwszego.
13 mar 21:38
Marcin: Do*
13 mar 21:39
akodin: Δ=100+64=164
√Δ=2
√41
co dalej?
13 mar 21:42
Lorak: Jeżeli chodzi o Twój sposób, też jest ok. Delta wyszła 0, więc jest jeden podwójny
pierwiastek, ramiona paraboli w dół, czyli to wyrażenie przyjmuje tylko wartości nieujemne
(możesz naszkicować wykres)
13 mar 21:42
Marcin: Nie masz liczyć pierwiastków.
| | −Δ | |
Podstaw do wzoru q= |
| |
| | 4a | |
13 mar 21:43
Lorak: | | −Δ | | −164 | |
Δ=164, więc |
| = |
| = 20,5 , więc?  |
| | 4a | | −8 | |
13 mar 21:44
13 mar 21:44
akodin: Dzięki Lorak, właśnie tak zrobiłem...
ale obawiałem się że sposób myślenia jest zły czy coś

a ja się tu męczę.. dzieki i dobrej
nocy
13 mar 21:47
akodin: Nie wiem sam czemu nie pomyślałem po prostu o obliczeniu y
w, przecież ramiona i tak idą w dół
hahah, dziękuje Wam, rozumiem już

Akodin w dużych ilościach źle wpływa na człowieka
13 mar 21:48
akodin: i sorry za zamieszanie
13 mar 21:52