Pytanie co do wielomianów!
loopi: Pytanie co do wielomianów!
Witam, mam taki problem... otóż:
Mam wielomian
W(x)= −x3+3x2+9x+5
Treść tego podpkt.
Rozwiąż równanie W(x−3)=x2−10x+16
Z treści zadania wynika że mam zamiast x podstawić x−3?
Wtedy wygladałoby to tak:
−(x−3)3+3(x−3)2+9(x−3)+5=x2−10x+16
Tu widzę jedynie metodę by to wszystko przemnożyć i podnieść do potęg, wtedy robi się to
straaasznie dłuuuugieee... Czy to jest jedyny sposób? Może ma ktoś jakąś propozycje?
13 mar 21:23
ICSP: zauważ, że
x2 − 10x + 16 = (x−3)2 −4(x−3) − 5
13 mar 21:33
loopi: NIe bardzo rozumiem jak to rozłożyłeś/aś
13 mar 21:40
ICSP: a umiesz rozpisać wzór (x−3)2 ?
13 mar 21:43
loopi: x2−6x+9
13 mar 21:44
ICSP: to teraz rozbij wyrażenie
x2 − 10x + 16 tak aby było w postaci
x2 − 6x + 9 + coś
13 mar 21:45
loopi: no dobra... x2 − 6x + 9 − 4x + 7
(jak ten czar zrozumiem to reszta zadań pójdzie raz dwa)
13 mar 21:52
ICSP: i teraz −4x + 7 zapisz w postaci −4(x−3) + coś
13 mar 21:54
loopi: dobra zajarałem

wielki jestes!
Teraz widzę moja edukację w jednej z elitarnych szkół
13 mar 21:57