ciągi
Madzik: Ciąg arytmetyczny składa sie z dziesieciu wyrazów. Iloczyn wyrazów skrajnych jest równy 7, a
suma dwóch wyrazów srodkowych wynosi 8. Oblicz sumę wszystkich wyrazów ciągu.
13 mar 21:08
Marcin:
a1*(a1+9r)=7
a1+4r+a1+5r=8
13 mar 21:10
Madzik: nie rozumiem...
13 mar 21:34
agulka: a
1,a
2,a
3,a
4,a
5,a
6,a
7,a
8,a
9,a
10 − c. arytmetyczny
| ⎧ | a1*(a1+9r)=7 | |
| ⎩ | a1+4r+a1+5r=8 |
|
13 mar 21:42
Madzia: Jaka odpowiedź?
5 paź 21:14
Janek191:
Archeolog
5 paź 21:19
Madzia: Serio pytam bo nie wiem czy dobrze obliczyłam. Ale na pewno nie wyszło atcheolog
5 paź 21:28
Janek191:
Zadanie sprzed 2,5 lat .
5 paź 21:29
Madzia: Ale nie interesuje mnie to. Niech nawet będzie sprzed 100 lat. Interesuje mnie odpowiedź
5 paź 21:31
5-latek: Twoja odpowiedz to S10= ........
5 paź 21:31
myszka:
S= 40
5 paź 21:38
Madzia: a
1 jakieś dziwne z pierwiastkiem mi wychodzi
5 paź 21:39
Janek191:
a
1*( a
1 + 9 r) = 7
2 a
1 + 9 r = 8 ⇒ 9 r = 8 − 2 a
1
−−−−−−−−−−−−−−
a
1*( a
1 + 8 − 2 a
1) = 7
a
1*( 8 − a
1) = 7
− a
12 + 8 a
1 − 7 = 0
a
12 − 8 a
1 + 7 = 0
(a
1 − 7)*( a
1 − 1) = 0
a
1 = 1 lub a
1 = 7
więc
| | 2 | |
9 r = 8 − 2*1 = 6 ⇒ r = |
| |
| | 3 | |
lub
| | 2 | |
9 r = 8 − 2*7 = − 6 ⇒ r = − |
| |
| | 3 | |
−−−−−−−−−−−−
| | 2 | |
a10 = a1 + 9 r= = 1 + 9* |
| = 1 + 6 = 7 |
| | 3 | |
| | 1 + 7 | |
S = |
| *10 = 8*5 = 40 |
| | 2 | |
lub
| | 2 | |
a10 = a1 + 9 r = 7 + 9*(− |
| ) = 7 − 6 = 1 |
| | 3 | |
| | 7 + 1 | |
S = |
| *10 = 8*5 = 40 |
| | 2 | |
5 paź 21:39
myszka:
Sn= m
e*n , m
e −− mediana , n −−−ilość wyrazów
z treści zadania : a
5+a
6= 8
to:
S
10=4*10=
40
5 paź 21:41
Kacper:
Ładnie się tak ukrywać ?
5 paź 21:43
Madzia: Dzięki

Już znalazłam błąd
5 paź 21:43
myszka:
Hej
Kacper 
Każda "myszka" musi się ukrywać
5 paź 21:44