wzory skróconego mnożenia
Jacek: jak rozpisać wzory:
a4+b4
i
(a+b)4
wiem, że to się rozpisuje jakoś z (a+b)2−2ab, bądź (a−b)2+2ab, ale nie potrafię tego zrobić
13 mar 20:28
Rafał28: (a + b)4 = ((a+b)2)2
(a + b)4 = (a+b)2 * (a + b)2
a4 + b4 = (a2)2 + (b2)2 = (a2 + b2)2 − 2a2b2 =
= (a2 + b2)2 − (√2ab)2 i dalej z wzoru na a2 − b2
13 mar 20:33
Jacek: czy to jest na pewno dobrze?
13 mar 21:36
Jacek:
13 mar 21:36
ICSP: (a+b)4 = a4 + 4a3b + 6a2b2 + 4ab3 + b3 − poczytaj o dwumianie Newtona
a4 + b4 = (a2+b2)2 −(√2ab)2 = (a2 − √2ab + b2)(a2 + √2ab + b2)
13 mar 21:39
Jacek: bo ten pierwiastek z 2 mnie zmylił, ale teraz już wszystko jasne. Dziękuję
13 mar 22:17