Proszę o sprawdzenie, poprawę
H++: Polecenie: Wykonaj działania
| | x | | 1 | |
( |
| − |
| ) : ................. |
| | x3 − 1 | | x2 | |
Przepisuje na razie 1/3 zadania w celu sprawdzenia.
| | x | | 1 | |
( |
| − |
| ) |
| | (x − 1)(x2+x+1) | | x2 | |
| | x3 | | (x − 1)(x2+x+1 | |
( |
| − |
| ) |
| | x2(x − 1)(x2+x+1) | | x2(x − 1)(x2+x+1) | |
Czy wszystko jest do tej pory dobrze?
Dziękuje slicznie za odpowiedź.
13 mar 20:06
Hajtowy: | x3−x3+1 | |
| = ....  |
| x2(x3−1) | |
13 mar 20:07
H++:
13 mar 20:09
H++: fakt, po co ja to rozbijałem
13 mar 20:10
H++: Nie wyszedł mi przykład
13 mar 20:19
H++: | 1 | | x | | 1 − x | |
| : ( |
| + |
| ) |
| x2(x3−1) | | x2+x+1 | | x2 | |
13 mar 20:21
Marcin: Co Ci dokładnie nie wyszło?

Masz mieć po prostu:
13 mar 20:21
H++: w odp: 1 / x +1
13 mar 20:22
Marcin: A drugą cześć sprowadzałeś do wspólnego mianownika?
13 mar 20:23
H++: Tak, wspólny mianownik x2 + x +1
13 mar 20:25
H++: Sprawdze moze się gdzieś rypnąlem
13 mar 20:25
Marcin:
Źle masz wspólny mianownik.
13 mar 20:26
H++: W ktorej częsci?
13 mar 20:28
Marcin: To co Ci podałem to druga cześć sprowadzona do wspólnego mianownika.
13 mar 20:29
H++: Już widzę co źle dziękuje

Natomiast na samej gorze mianownik jest ok, chociaz po co to rozkladac
13 mar 20:31
Marcin: Jednak sam się rypnąłem
13 mar 20:31
Marcin: | 1 | |
| ← Tak ma to wyglądać  |
| x2 (x2+x+1) | |
13 mar 20:33
H++: Gdzie?
13 mar 20:33
H++: hehe
13 mar 20:33
Marcin: | 1 | | x4+x3+x2 | | x4+x3+x2 | | x2(x2+x+1) | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| x5−x2 | | 1 | | x5−x2 | | x2(x3−1) | |
| | x2+x+1 | | x2+x+1 | | 1 | |
|
| = |
| = |
| |
| | x3−1 | | (x−1)(x2+x+1) | | x−1 | |
Never again
13 mar 20:40