równania
ola: ktoś pomoże rozwiązać ?
x2−9= 3(x−2)(x+3)
(x−3)(x+3)=3(x−2)(x+3)
x=3,x=−3,x=2 x=−3
czy to tak ?
13 mar 19:26
Patrycja: x2 −9 = 3(x−2)(x+3)
(X−3)(x+3)= 3(x−2)(x+3)
(x+3) się nam skraca, bo mamy po lewei i prawej stronie równania. Zostaje nam :
(x−3)= 3(x−2)
x−3= 3x−6
3= 2x
x= 1.5
14 mar 21:27
razor: (x−3)(x+3) − 3(x−2)(x+3) = 0
(x+3)[(x−3)−3(x−2)] = 0
(x+3)[x−3−3x+6] = 0
(x+3)(−2x+3) = 0
dalej chyba wiesz
14 mar 22:35
Marcin: ola nie można robić tak, że jak widzisz nawiasy, to od razu przyrównujesz je do 0

Tak możesz robić w sytuacji, gdzie wynik jakiegoś działania ma Ci wyjść równy 0.
14 mar 22:37