równanie kwadratowe
aga: 1. Rozwiąż równanie. proszę o wyjaśnienie b i c. W a wynik wyszedł mi 6 i −6, czy dobrze?
a) 4x2 − 121=0
b) 9/4x2 − 81=0
c) 8x= 1/2 x2
13 mar 19:09
Marcin: | 9 | | 9 | |
| =0 czy |
| −81=0 |
| 4x2−81 | | 4x2 | |
13 mar 19:11
aga: to drugie, chyba trzeba wyciągnąć pierwiastek z 81 czyli 9, tylko nie wiem co z tym ułamkiem
13 mar 19:14
Marcin: A nie prościej przenieść 81 na prawą stronę?
13 mar 19:16
aga: no właśnie nie wiem, chciałam zrobić tak samo, jak nas nauczyciel uczył
13 mar 19:18
Marcin: 9=324x
2
x
2=36
x=.. x=...
13 mar 19:19
aga: aa no tak, teraz jasne

co do przykładu "c"
to będzie tak ? :
8x= 1/2 x2
1/2 x
2 = 8 / * 2x
2
x
2=16
x=4 z=−4
13 mar 19:31
Marcin: Nagle Ci x zniknął z 8, dlaczego?
13 mar 19:36
13 mar 19:44
Marcin: agulka jedno rozwiązanie Ci uciekło.
13 mar 19:46
aga: faktycznie, dziękuję Wam bardzo !
13 mar 19:50