13 mar 19:07
Marcin: A którego nie potrafisz?
13 mar 19:08
adamigosvipos78: szczerze ?
13 mar 19:08
Marcin: serio?
13 mar 19:08
adamigosvipos78: ie rozumiem w ogóle ciągów i nie wiem jak te zadania zrobić wszystkie
13 mar 19:09
adamigosvipos78: Tak
13 mar 19:09
13 mar 19:09
adamigosvipos78: Próbowałem robić ale ciągle mi źle wychodzi
13 mar 19:10
adamigosvipos78: A umiesz to zrobić ?
13 mar 19:10
Marcin: Co z tego że ja to umiem, jak to Ty masz to umieć?
13 mar 19:12
adamigosvipos78: No właściwie to tak
13 mar 19:12
adamigosvipos78: A mam pytanie pomógłbyś mi zrobić parę zadań? bo mam ogólnie to na jutro a ja po prostu jestem
z tego zielony
13 mar 19:14
Marcin: Masz ciąg an=n2+1
Masz wyliczyć dla n=4,5,6,7. Tylko podstawiaj.
13 mar 19:15
adamigosvipos78: A to zobacz na to an=2n2 to wtedy robimy tak że a1=2*12 tak ?
13 mar 19:17
Marcin: tak
13 mar 19:18
adamigosvipos78: E no to jednak nie jest aż takie złe a już chciałem się załamać
13 mar 19:20
adamigosvipos78: A jeżeli mamy takie coś jak an=4n+1? To wtedy tak a1=4*1+1 ?
13 mar 19:21
Marcin: Tak. Podstawiasz zawsze za n. To są podstawy podstaw.
13 mar 19:25
adamigosvipos78: Aha. A czemuż to smutny ? Jeśli można wiedzieć ?
13 mar 19:26
adamigosvipos78: Świat jest piękny, umiesz matmę, już jest słońce i zaczyna się robić ciepło, a Ty smutasz.
Ja nie wiem na co tu narzekać
13 mar 19:28
Marcin: Nie umiem właśnie matmy, dlatego smutam
13 mar 19:31
adamigosvipos78: Tylko nie bierz mnie za geja

xd
13 mar 19:31
adamigosvipos78: jak to nie ?
13 mar 19:31
Marcin: hahaah

Rozbawiłeś mnie
13 mar 19:31
adamigosvipos78: kurcze jak ja bym umiał wcześniej ciągi to chyba bym się czuł jak mistrz
13 mar 19:33
Marcin: No widzisz, a ja jakoś średnio

każdy jest inny
13 mar 19:37
adamigosvipos78: no to prawda
13 mar 19:38
adamigosvipos78: Dzięki że mi w ogóle pomogłeś trochę

Bo nauczycielka w szkole nie potrafi wytłumaczyć
13 mar 19:38
Marcin: Słaba jest chyba ta nauczycielka, skoro nie potrafi wam czegoś takiego wytłumaczyć
13 mar 19:39
adamigosvipos78: Mojej dziewczynie klasie powiedziała żeby sobie zobaczyli na płytę z matematyki bo nie
wiedziała jak to wytłumaczyć
13 mar 19:45
Marcin: A w tym roku maturka?
13 mar 19:46
adamigosvipos78: jeszcze nie za rok
13 mar 19:47
Marcin: To czas brać się do nauki
13 mar 19:47
adamigosvipos78: A Ty masz teraz maturę ?
13 mar 19:47
adamigosvipos78: Dokładnie tak
13 mar 19:48
Marcin: Tak. W tym roku.
13 mar 19:48
adamigosvipos78: To powodzenia
13 mar 19:50
Marcin: A nie dziękuję
13 mar 19:50
adamigosvipos78:
13 mar 19:59
adamigosvipos78: Mam problem z zadaniem 11
13 mar 19:59
adamigosvipos78: mógłbyś zobaczyć bo nie wiem jak to zrobić
13 mar 20:00
Marcin:
6 początkowych:
Parzyste 2,4,6
Nieparzyste: 1,3,5
Czego nie rozumiesz?
13 mar 20:03
Marcin:
a1 − wzór dla niepatrzystych
a2 − wzór dla parzystych
a3 − wzór dla niepatrzystych
a4 − wzór dla parzystych
a5 − wzór dla niepatrzystych
a6 − wzór dla parzystych
13 mar 20:04
adamigosvipos78: Aha ok już wiem
13 mar 20:06
adamigosvipos78: Czyli że to będzie dla nieparzystych a1=1 tak ?
13 mar 20:14
Marcin: | | 1 | | 1 | | 1 | |
1, |
| ,3, |
| ,5, |
| ← Tak ma wyglądać pierwszy ciąg  |
| | 2 | | 4 | | 6 | |
13 mar 20:16
adamigosvipos78: A to jednak dobrze zrobiłem
13 mar 20:18
Marcin: Brawo!
13 mar 20:18
adamigosvipos78:
13 mar 20:33
adamigosvipos78: A mam pytanie do zadania 12
Za n podstawiać te a1,a2 itd.. ?
13 mar 20:40
Marcin: Nie ma tam zadania 12
13 mar 20:41
adamigosvipos78: A no tak faktycznie

To zaraz napiszę
13 mar 20:42
adamigosvipos78: Na klasówce należało obliczyć sześć początkowych wyrazów ciągu:
an=(−1)n+1 *(n2−9)
Jeden z uczniów podał poniżej odpowiedzi. Które z nich są błędne ? Podaj poprawne wartości.
A1=8
a2=5
a3=0
a4=7
a5=16
a6=−25
13 mar 20:46
Marcin: No masz po prostu wyliczyć f(n)=(−1)
n+1 *(n
2−9) dla n∊C <1;6>
13 mar 20:47
adamigosvipos78: To teraz mi powiedz jak to zrobić
13 mar 20:49
Marcin: No podstawiaj za n 1,2,3,4,5 i 6
13 mar 20:49
adamigosvipos78: A i znowu tak samo jak wcześniej
13 mar 20:50
Marcin: Dokładnie

Tylko masz sprawdzić jego wyniki i podać swoje
13 mar 20:54
adamigosvipos78: Już zrobione
Ale mam jeszcze problem z innym

Wypisz pięć początkowych wyrazów ciągu (a
n) i podaj jego wzór ogólny, jeśli jest ciąg
kolejnych liczb parzystych:
a) o pierwszym wyrazie równym 0
B) większych od 11
c) większych od 10pi
13 mar 21:07
Marcin: Liczby parzyste to jakie to są, co?

skoro a
1=0, to a
2=2, bo to kolejna liczba parzysta, rozumiesz?
13 mar 21:23
adamigosvipos78: no tak
Ale jak ten wzór zrobić ?
13 mar 21:27
adamigosvipos78: bo wziąłem te liczby parzyste 2,4,6,8,10 i jaki wzór do tego zrobić i jak ?
13 mar 21:28
Marcin:
a1=0
r=2
Podstaw do wzoru i masz. Wiesz jak?
13 mar 21:29
adamigosvipos78: To wtedy a2=4 tak ?
13 mar 21:30
Marcin: a
2 to kolejna liczba parzysta po 0, czyli 2, a nie 4
13 mar 21:31
adamigosvipos78: kurcze nie rozumiem teraz
Bo masz a1=0 to a2 będzie równe 4
13 mar 21:33
Marcin: Masz kolejne liczby parzyste podać

Jaka jest kolejna liczba parzysta po 0?
13 mar 21:35
adamigosvipos78: no 2
13 mar 21:36
adamigosvipos78: To teraz mi powiedz jak zrobić ten wzór
13 mar 21:36
Marcin:
No właśnie, czyli a2 to będzie ile?
Ciąg ma wyglądać tak
0,2,4,6,8,10...
13 mar 21:37
adamigosvipos78: 2
13 mar 21:37
Marcin: Masz ciąg arytmetyczny, znasz a
1, znasz r, czego chcieć więcej?

a
n=a
1 +(n−1)r
13 mar 21:38
adamigosvipos78: A teraz jeszcze powiedz co to r ? Bo a lekcji nic o tym nie miałem
13 mar 21:39
Marcin: ehh niedobrze..
r to jest stała o jaką rośnie Twój ciąg

Ale to musisz sam ogarnąć, bez przesady
13 mar 21:42
adamigosvipos78: Ok

ogarnę ogarnę mam nadzieję
13 mar 21:47
Marcin: No ja też mam taką nadzieję
13 mar 21:48
adamigosvipos78: Mam pytanie możesz zobaczyć na zadanie 16 ?
13 mar 21:50
adamigosvipos78: W tym zadaniu też podstawiamy pod n cyfry tak jak w poprzednich ?
13 mar 21:53
Marcin: Nie. Musisz każdy z tych ciągów przyrównać do 0.
13 mar 22:06
adamigosvipos78: już zrobiłem

Dobra spadam. Dzięki za pomoc i narka
13 mar 22:08