Po usunięciu niewymierności z mianownika
Ewa: Po usunięciu niewymierności z mianownika ułamka 2√2 −1/1+2√2 otrzymamy...
proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
13 mar 19:05
Marcin: | 2√2−1 * (1−2√2) | |
| |
| 1+2√2 * (1−2√2) | |
13 mar 19:07
Ewa: i co dalej, bo mam problem z licznikiem, w mianowniku jest wzór skróconego mnożenia, a licznik
jak rozwiązać?
13 mar 19:09
agulka: | 2√2−1 | | (2√2−1) | | (1−2√2) | | 2√2−8−1+2√2 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| 1+2√2 | | (1+2√2) | | (1−2√2) | | 1−8 | |
13 mar 19:12
Ewa: dziękuję
13 mar 19:16