Wektory
IŚka: Dwie czastki 1 i 2 poruszaja sie wzdłuz osi X i Y z predkosciami v1 = (2; 0) cm/s i v2 = (0; 3)
cm/s. W chwili t = 0 sa one w punktach o współrzednych: r01 = (−3; 0) cm i r02 = (0;−3) cm.
(a) Obliczyc wektor r2 − r1, który okresla połozenie czastki 2 wzgledem 1 w funkcji czasu.
(b) Kiedy i gdzie obie te czastki beda najblizej siebie?
13 mar 19:02
daras: Pierwsza porusza się wzdłuż osi OX a druga wzdłuż osi OY więc:
r1x(t) = −3 + 2t, r2y(t) = −3 +3t potem szukasz Δr a na końcu wartości minalnej czyli
pochodnej = 0
28 mar 10:18