Logarytmy
Justa:

A wiec mam do Was pytanko matematycy!
Jak wyznaczyć dziedzinę danej funkcji:
| | 2x | |
f(x)=log |
| +log12(1−2x) |
| | x+2 | |
Ale prosze jak na razie jedynie o wskazowki
13 mar 18:56
13 mar 18:56
zawodus: chyba na lekcji się nie było
13 mar 18:57
13 mar 18:58
Justa: Było sie, ale w ciagu 2 lat kompletnie wyleciało mi z głowy. Wiem jak zrobić gdy jest taka
funkcja f(x)=log
√2(x
3−2x
2+3x−6)
Sprawdzam kiedy x
3−2x
2+3x−6>0
Ale w tym przykładzie nie wiem, czy ma sprowadzić Logarytmy do tej samej podstawy i pózniej
uprościć

i potem sprawdzić kiedy x>0 ?
13 mar 19:02
Justa: Oooo

czyli po prostu sprawdzam kiedy w obu logarytmach x>0 i pózniej czesc wspólna ?
13 mar 19:03
Justa: W sumie to nie czesc wspólna a suma
13 mar 19:06
Justa: Ok cos takiego zrobiłam.
2x(x+2)>0
x≠−2
X∊(−
∞;−2)u(0;
∞)
(−1−2x)>0
X∊(−
∞;0,5)
I teraz czesc wspólna obu:
| | 1 | |
Rozwiazanie D∊(−∞;−2)u(0; |
| ) |
| | 2 | |
Dobrze ?
13 mar 19:13
Justa: I jeszcze jedno:
Gdy jet taki przykład :
F(x)=log
(x−3)4−log
(x−2)(4−x)
x−3≠1 ⇒ x≠4
x−3>0 ⇒ x∊(3;+
∞)\{4}
x−2≠1 ⇒x≠3
x−2>0 ⇒x>2
−x+4>0 ⇒x<4 x∊(2;4)\{3}
Rozwiazaniem jest czesc wspólna:
X∊(3;4)
Dobrze ?
13 mar 19:31
daras: zdania nie zaczyna sie od " a więc"
za to kiedyś stawiali pały
13 mar 20:07
Justa: Daras, wybacz.
13 mar 20:10
daras: wybaczam
14 mar 10:20