Witam. Znajdź h z równania różniczkowego dp/p=-mg*dh/R(T-αh)
danuta: Bardzo proszę pomóżcie znaleźć wysokość h z równania różniczkowego:
dp/p=−mg*dh/R(T−αh).
Jest to równanie różniczkowe o rozdzielonych zmiennych p i h
do wyprowadzenia wzoru barometrycznego, ale z uwzględnieniem gradientu temperaturowego (spadku
temperatury) o α=0.0065 st/na 1m wysokości.
Mam problem z obliczeniem całki z wyrażenia w mianowniku dh/R(T−αh).
Jak doprowadzić wysokość h z równania do najprostszej postaci?
13 mar 18:52