asia: R− promień podstawy stożka
r− promień podstawy walca
H− wysokość stożka
4r− wysokość walca
Narysuj trójkąt równoramienny ABC o podstawie AB, a w nim wysokość CD na podstawę.
|AB|=2R, |CD|=H
Narysuj prostokąt KLMN wpisany w ten trójkąt, KL leży na podstawie AB, M leży na BC, N na AC.
|ML|=|KN|=4r, |KL|=2r
Wysokość CD przecina bok NM w punkcie E.
12⋅2R⋅H=2⋅2r⋅8rRH=16r
2
Trójkąty LBM i CEM są podobne
(R−r)(H−4r)=4r
2
RH−4rR−rH+4r
2=4r
2
16r
2R−4rR
2−16r
3=0 /:4r
4rR−R
2−4r
2=0
R
2−4rR+4r
2=0
(R−2r)
2=0
R=2r
H=8r