matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Stereometria
Seba:
w ostrosłupie prawidłowym trójkatnym krawędź boczna wynosi 2//3a zas krawedz podstawy a. wyznacz pod jakim katem nachylona jest krawedz boczna do plaszczyzny podstawy
13 mar 18:46
dero2005:
l =
2
3
a
a
√
3
h
p
=
2
2
h
p
3
√
3
cosα =
=
l
2
α = 30
o
13 mar 19:50