znajdz pierwiastki rownania
lw: Witam. Mam problem ze znalezieniem pierwiastkow rownania x2 + (b−1)x − b. Zadanie oczywiscie
jest bardzo proste, ale jednak robilem to tak dawno, ze nie potrafie tego zrobic. Powinno
wyjsc (x−1)(x+b)
Wiec najpierw licze delte tego rownania, wychodzi
Δ = (b−1)2 − 4(−b) = b2 + 2b + 1
Δb = 22 − 4(1) = 4 − 4 = 0
b0,1 = − 2 / 2 = −1
Co dalej?
13 mar 18:41
ICSP: x2 + bx − x − b = x2 − x + bx − b = x(x−1) − b(x−1) = (x−b)(x−1)
13 mar 18:42
ICSP: Oczywiście po drugim = powinny być + przed b
13 mar 18:42
Aerodynamiczny: Δ=(b+1)2
Zatem √Δ= b +1
x1=−b+1 − b −12=b
x2=−b+1 +b +12=1
13 mar 18:44
Aerodynamiczny: x1=−b
13 mar 18:45
ICSP: sposobem z deltą
Δ = b
2 + 2b + 1 = (b+1)
2
√Δ = |b + 1|
Zauważmy, że moduł nie będzie wpływał na wartość pierwiastków, zatem możemy go opuścić.
y = (x−x
1)(x−x
2) = (x+1)(x+b)
13 mar 18:45
lw: Ok, udalo mi sie to zrobic i nawet zrozumiec. Dzieki wielkie za pomoc.
14 mar 07:03