d
Radek:
Udowodnij, że suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 9.
doszedłem do tego 3n3+6n i dalej nie wiem co. Zadania z matury OKE poznań
13 mar 18:31
Mila:
Podpowiedź.
=9n3−6n3+6n
13 mar 18:38
Radek:
3n(3n2−2n2+6) to mi nic nie dało ?
13 mar 18:42
Mila:
9n3 zostaw, bo dzieli się przez 9, z reszty wyłącz (−6n).
13 mar 18:43
Radek:
9n3−6n(n2−1)
9n3−6n(n−1)(n+1)
13 mar 18:44
Mila: No i...co widzisz?
13 mar 18:46
Radek: iloczyn 3 kolejnych liczb całkowitych
13 mar 18:48
zawodus: 3n
3+6n=3n(n
2+2)
jeśli n dzieli się przez 3 to koniec
jeśli n nie dzieli się przez 3, to daje reszty 1 lub 2
wtedy n=3k+1 lub n=3k+2
liczymy n
2+2
(3k+1)
2+2=9k
2+6k+3 − dzieli się
(3k+2)
2+2=9k
2+12k+6 − dzieli się
ckd.
oczywiście tę część
13 mar 18:48
Radek:
Zawodus wole kontynuować swoje rozwiązanie
13 mar 18:49
Radek:
Iloczyn 3 kolejnych liczb i co dalej ?
13 mar 18:49
Mila:
cd. 18:48
Iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych jest podzielny przez 3.
9n3−6n(n−1)(n+1)=9n3−2*3*(n−1)*n*(n+1) jest podzielne przez 9 jako suma dwóch składników
podzielnych przez 9.
13 mar 18:52
zawodus: Proszę bardzo
Mila dała ci szybki sposób, ale czy sam byś go wykombinował? Raczej nie

Natomiast lata praktyki pozwalają zauważać
Mili 
pewne wyrażenia.
13 mar 18:52
Radek:
Jako suma dwóch składników ?
13 mar 18:55
zawodus: tak
13 mar 18:58
Mila:
9n3 podzielne przez 9, pierwszy składnik
+(−2*3*(n−1)*n*(n+1) , drugi składnik
możesz napisać różnica.
13 mar 18:59
Mila:
Przejrzyj sposób Zawodusa, jest uniwersalny i przydatny w wielu dowodach.
13 mar 19:02
Radek: czyli wystarczyło pokazać, że ten drugi składnik jest podzielny przez 3 ?
13 mar 19:02
zawodus: tak dlatego, że suma i różnica dwóch liczb podzielnych przez k nadal jest podzielna przez k (np
9)
13 mar 19:03
Mila:
Tak,
bo iloczyn: 6*(liczba podzielna przez 3) jest podzielny przez 9.
13 mar 19:04
Aerodynamiczny: skąd wiadomo że się dzieli przez 9?
(3k+1)2+2=9k2+6k+3 − dzieli się
(3k+2)2+2=9k2+12k+6 − dzieli się
13 mar 19:04
zawodus: Aerodynamiczny
ja pokazuje, że n(n2+2) dzieli się przez 3.
13 mar 19:06
Aerodynamiczny: No tak
13 mar 19:07
Radek: Dziękuję
13 mar 19:09
Radek:
Liczby naturalne dodatnie a ,b ,c spełniają równanie a2 + b2 = c2 . Uzasadnij, że liczba
abc jest
parzysta; ?
13 mar 19:28
Piotr 10: ja bym wyszedł od tego, że trójkąt o takich bokach to trojkat prostokatny
13 mar 19:35
Radek:
wiem, że to twierdzenie pitagorasa
13 mar 19:36
Piotr 10: potem możesz tw. sinusów zastosować
13 mar 19:36
Piotr 10: no to teraz jeśli iloczyn ma być parzysty to musi być podzielny przez 2, i pomyśl teraz
13 mar 19:37
zawodus: po co tw. sinusów?
13 mar 19:41
Piotr 10: a nie wiem, z tw. sinusów też można bo od razu '2' otrzymujemy xd i po sprawie
13 mar 19:43
Mila:
rozważ przypadki:
1)a, b− parzyste⇒c parzyste⇔iloczyn a*b*c jest parzysty
2) a,b − nieparzyste⇒.....
3)a parzysta, b − nieparzysta⇒....
13 mar 19:59
Radek:
2) iloczyn nieparzysty
3 iloczyn parzysty
13 mar 20:00
Mila:
2) źle, jaka jest suma kwadratów dwóch liczb nieparzystch? (52+32=?)
13 mar 20:10
Radek:
parzyste
13 mar 20:14
Mila:
To zapisz odpowiednio (2) i (3) tak jak Ci pokazałam w (1)
13 mar 20:23
Radek:
a,b, nieparzyste⇒c parzyste iloczyn parzyst
a parzysta, b nieparzysta⇒c nieparzyste iloczyn parzysty
13 mar 20:30
Mila:
Dobrze.
Trzeba pisać iloczyn (a*b*c) ...
13 mar 20:32
Radek:
A nie trzeba rozważać sytuacji
a nieparzyste b−parzyste ? Niby to samo ?
13 mar 20:34
Mila:
Możesz, lepiej zapisać: jedna z liczb a i b jest nieparzysta, a druga parzysta.
13 mar 20:38
Vax: Ale po co rozpatrywać te wszystkie przypadki, skoro wystarczy przypadek w którym wszystkie
a,b,c są nieparzyste. Jeżeli którakolwiek z nich jest parzysta to teza zachodzi.
13 mar 20:38
Radek:
Dziękuję Pani
13 mar 20:39
Radek:
a jeszcze podpunkt b) podzielne przez 3 ?
13 mar 20:43
Mila:
Wszystkie trzy nie mogą być nieparzyste i takiego nie rozpatrywaliśmy.
Radek lepiej rozumie taki szczegółowy zapis.
13 mar 20:43
Vax: No nie mogą być, ale to (i tylko to) trzeba pokazać. Teza mówi nam o tym, że jeżeli a2+b2 =
c2 to co najmniej jedna z a,b,c jest parzysta. Wystarczy nie wprost pokazać, że nie istnieją
a,b,c nieparzyste spełniające założenie. Nie ma potrzeby sprawdzania przypadków jak jakieś są
parzyste.
13 mar 20:46
Mila:
b) skorzystaj z zapisu liczby podanego przez zawodusa.
Zbadaj jaka jest reszta z dzielenia przez 3 kwadratu liczby naturalnej.
(3 przypadki)
13 mar 20:47
Radek:
3k+1 i 3k+2 to już chyba wiem co dalej
13 mar 20:49
Radek: Wykaż, że każda liczba pierwsza większa od 3 jest postaci 6n − 1 lub 6n + 1 dla pewnej liczby
naturalnej n .?
13 mar 21:33
Mila:
6n − wielokrotność liczby 6.
Wypisz jakie reszty możesz otrzymać przy dzieleniu liczby naturalnej przez 6.
13 mar 21:52
Radek:
{0,1,2,3,4,5}
13 mar 22:04
Mila:
I teraz po kolei'
Postać
p=6n+0 nie może być liczbą pierwszą, bo to liczba złożona
p=6n+2 nie może być bo to liczba parzysta , złożona
Rozważaj dalej.
13 mar 22:09
Radek: żadna liczba p=6n+3 p=6n+4 p=6n+5 nie będzie liczbą pierwszą
13 mar 22:11
Mila:
6n+2,6n+3,6n+4 nie może byc postacią liczby pierwszej.
6n+1 może byc postacia liczby pierwszej większej od 3 dla n∊N+
6n+5 może byc postacia liczby pierwszej większej od 3 dla n∊N
6n+5=6n+6−1⇔
6(n+1)−1=6k−1, gdzie k to pewna liczba naturalna , k∊N+
13 mar 22:40
Radek:
Ale czemu trzeba tak rozpisywać ?
13 mar 22:49
Mila:
Masz pomysł na inne uzasadnienie?
13 mar 22:56
Radek: Nie mam wgl pomysłu na to zadanie.
13 mar 22:57
Mila:
No to przeczytaj treść zadania, przemyśl, to co uzgodniliśmy.
13 mar 22:59
Radek: tylko czemu trzeba było wypisać reszty ?
13 mar 23:00
Mila:
Wtedy wszystkie liczby naturalne możesz zapisać w tych postaciach:
10=6*1+4
11=6*1+5
12=6*2
13==6*2+1
14=6*2+2
15=6*2+3
16=6*2+4
17=6*2+5
18=6*3 itd
13 mar 23:08
Radek: dobrze a dalej ?
13 mar 23:12
Mila:
No przecież masz już skończone zadanie
22:40
13 mar 23:20
Radek: Dziękuję
13 mar 23:21
Mila:
13 mar 23:34