geometria
z: Boki trójkąta mają długość 3,4,5. znajdź miarę kąta między bokami o długościach 4 i 5.
Policzyłam ctgα=0,8 i co dalej?
13 mar 18:30
ICSP: Ja bym porównał pole trójkąta. Z jednej strony policzone wzorem Herona, z drugiej policzone
wzorem zawierającym sinus kąta między bokami
13 mar 18:32
ICSP: albo nie

Przecież to jest trójkąt prostokątny. Wartość kata można odczytać z tablic
13 mar 18:32
Aerodynamiczny:

cos a = 0,8
Szukasz w tablicach dla jakiego kąta cos a=0,8
13 mar 18:33
13 mar 18:33
z: jakaś pomoc jaśniejsza?
13 mar 18:34
z: dziękuję

juz szukam
13 mar 18:34
z: 36stopni
13 mar 18:39
ICSP: ja bym mówił 37
13 mar 18:41
Aerodynamiczny: Też jestem za 37
13 mar 18:41
Mila:
α≈36,8o
13 mar 18:42
z: no faktycznie w przybliżeniu 0,8

dla 37stopni
13 mar 18:43