nierownosci w f. wymiernej
mech: (Ix2−3x−1I)/(x+2+x+1I) ≤3
ICSP: Ogólnie dla b ≠ 0 i c > 0
| |a| | |
| ≤ c // * |b| > 0 (z dziedziny odpada b = 0 ) |
| |b| | |
|a| ≤ c * |b| /
2 (obie strony dodatnie)
|a|
2 ≤ (c * |b|)
2 // |a|
2 = a
2 , |b|
2 = b
2
(a)
2 − (cb)
2 ≤ 0 // wzór na różnicę kwadratów
(a−bc)(a+bc) ≤ 0 dla b ≠ 0 oraz c > 0
U ciebie :
| |x2 − 3x − 1| | |
| ≤ 3 |
| |x2 + x + 1| | |
od razu mogę zapisać równoważnie dla x ∊ R następująco :
[x
2 − 3x − 1 − 3(x
2 + x + 1)][x
2 − 3x − 1 + 3(x
2 + x + 1)] ≤ 0
Dalej bez problemów.