punkt W
Kama: Punkt W (−1;−3) jest wierzchołkiem paraboli o równaniu
a)y=(x−1)2
b)y=−1/3(x+1)2
c)y=0,3(x+1)2−3
d)y=(x−1)2−3
? pomoże ktoś?
13 mar 18:06
Kama: czy to bedzie odpowiedź D?
13 mar 18:08
Aerodynamiczny:

Tak wygląda parabola z D
13 mar 18:11
Kama: no to nie wiem
13 mar 18:14
Marcin: A pomyśl nad C
13 mar 18:16
Aerodynamiczny: Poprawna odpowiedz to odp c, widać że jej wierzchołek jest przesunięty z (0;0) o wektor [−1;−3]
Zatem ma wierzchołek w punkcie (−1;−3)
13 mar 18:17
Kama: myślałam, ale nie wiem skąd ten współczynnik a=0,3
13 mar 18:17
Mila:
f(x)=a*(x−p)2+q postać kanoniczna trójmianu kwadratoego
(p,q) − współrzędne wierzchołka paraboli.
13 mar 18:27