Kl 1 gim. Temat : Mnożenie jednomianów przez sumy algebraiczne.
Agata ;3: Potrzebna mi wasza pomoc w matematyce ! ;3
Znajdź:
a) długość boku kwadratu o obwodzie 8c−4d,
b) wysokość prostopadłościanu, którego podstawą jest kwadrat o boku długości a i którego
objętość wynosi 2a
3+a
2
c) wysokość trójkąta o podstawie a i polu 1/2a
2+ 3/2ab
Z góry bardzo dziękuje

!
13 mar 17:57
Agata ;3: Piszcie !

proszę o pomoc bo naprawde nie rozumiem.
13 mar 18:45
th: a) Kwadrat ma 4 boki równej długości. Oznaczmy x długość boku kwadratu.
Obwód kwadratu = x+x+x+x=4x
4x=8c−4d
x=2c−d
13 mar 19:02
th: b) V−objętość
P−pole podstawy
H−wysokość
V=P*H
P=a*a=a2
2a3+a2=a2*H
a2(2a+1)=a2*H /:a2
H=2a+1
13 mar 19:05
kķk: 5x+2x
8 mar 14:20