Bryły obrotowe
Madziaa: Zad1.
Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 26cm i tworzy z krawędzią podstawy kąt alfa taki
że cosα =513. Oblicz Objętość i pole powierzchni całkowitej tego walca.
Zad2.
1/3 powierzchi pewnej kuli wynosi 48(pi) cm kwadratowych. oblicz jej objętość.
Zad3.
W stożku kąt rozwarcia jest równy 90stopni . Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego
stożka jeżeli Pp=16(pi) cm kwadratowych .
Zad. 4.
powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu na płaszczyźnie jest wycinkiem koła o promieniu 3 i
kacie środkowym 120stopni . Oblicz objętość tego stożka .
13 mar 17:42
dero2005:

D = 26
d = 10
h =
√D2 − d2 = 24
13 mar 22:04
13 mar 22:06
dero2005:

h = r
P
p = πr
2 = 16π
r = 4
h = 4
l =
√r2 + h2 = 4
√2
P
c = πr(r + l) =
13 mar 22:11
dero2005:

l = 3
r = 1
h =
√l2 − r2 = 2
√2
P
c = πr(r + l) =
13 mar 22:17