Pilne wielomiany i funkcje wymierne
Wojak : 1. Znajdź współczynnik a wielomianu w(x)=ax3 − 2x2 − 8x −12 wiedząc zę liczba 3 jest jego
pierwiastkiem
2.Wielomiany w(x)=2x3+bx2+cx+d i a(x)=(2x2+5)(x−4) są równe . Oblicz sumę wartości
bezwzględnych współczynników b,c,d
3.Dana jest funkcja f(x) = 3−6x : x2 −1 . Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe tej funkcji.
Bardzo pilnie potrzebuję tego jak najszybciej
13 mar 17:16
Marcin: 1.
W(3)=0
2. Wymnóż a(x) i porównaj.
3.
x2−1 w mianowniku, więc jaka jest dziedzina?
13 mar 17:18