naszkicuj wykres funkcji
hania: Naszkicuj wykres funkcji f(x) = |x2−9|x2−9
13 mar 17:16
Marcin: Zapisz to ładniej. Ułamki od dużego U.
13 mar 17:17
hania:
pewnie jest banalnie proste, ale mam dziś totalne zawieszenie
13 mar 17:22
PW: I odpowiedz na pytanie − czemu może być równy ułamek
13 mar 17:23
13 mar 17:25
PW: Czytaj:−1 lub 1, w zależności od znaku u. Jeszcze dziedzina i gotowe.
Wystarczy rozwiązać nierówność x2−9 > 0.
13 mar 17:29
Marcin:
x≠3 x≠−3
| | −(x+3)(x−3) | |
f(x)= |
| = −1 dla x∊(−3:3) |
| | (x+3)(x−3) | |
13 mar 17:30
hania: czyli bd stała wartość tak? dziękuję : )
13 mar 17:30
Marcin:
No i 1 dla x∊(−∞;−3) ∪ (3;+∞)
13 mar 17:32
hania: załapałam, dzięki
13 mar 17:34
Marcin:
13 mar 17:35
hania: | | mx2+x+2 | |
funkcja f(x)= |
| . Wyznacz takie wartości parametru m ∊ R, aby funckja f była |
| | x2+mx+9 | |
określona dla każdego x ∊ R i przyjmowała tylko wartości mniejsze od 1.
czyli mam taka funkcję (m−y)x
2+ (1−ym)x+2−9y=0
a założenia jakie mają być?
13 mar 19:00
Domel: Haniu Zacznijmy od dziedziny − mianownik ≠ 0.
Ponieważ funkcja ma być określona dla wszystkich x∊R to nie może być pierwiastków w mianowniku
(czyli miejsc zerowych − czyli w jakimś momencie zera) więc Δ mianownika musi być ....


−
oczywiście < 0.
No i mamy przedział wartości m dla których Δ < 0
No a dalej to nierówność:
| mx2 + x + 2 | |
| < 1 |
| x2 + mx + 9 | |
Po rozwiązaniu nierówności − znowu dostaniesz jakieś przedziały "m" − porównaj te przedziały z
przedziałem poprzednim (Δ < 0 w mianowniku)
Do roboty
13 mar 22:44
hania: okey, czyli w ten sposób
dzięki wielkie
13 mar 22:48
hania: czyli wynik końcowy to będzie m∊(−1,6) jeśli przypadkiem rozwiązywałeś, a jeśli nie to i tak
dziękuję za naprowadzenie, wynik sprawdzę z klasa
13 mar 22:55
Domel: Chyba gdzieś jest u ciebie drobny błąd:
1. Dziedzina x
2 + mx + 9 ≠ 0 => x
2 + mx + 9 < 0 (żeby nie było pierwiastków)
Δ = m
2 − 4*1*9 = m
2 − 36 = (m − 6)(m + 6) < 0
Mamy więc pierwiastki (−6) i 6, Δ funkcji w mianowniku < 0 a współczynnik "a" przy funkcji
kwadratowej Δ jest > 0 więc:
m∊(−6; 6)
| mx2 + x + 2 | |
| < 1 => mx2 + x + 2 < x2 + mx + 9 |
| x2 + mx + 9 | |
mx
2 + x + 2 − x
2 − mx − 9 < 0
(m − 1)x
2 − (m − 1)x − 7 < 0
Δ = [−(m − 1)]
2 − 4*(m − 1)*(−7) = (m − 1)
2 + 28(m − 1) = (m−1)(m−1+28) = (m − 1)(m + 27)
Δ ≥ 0 => (m − 1)(m + 27) ≥ 0
Mamy pierwiastki (1) i (−27), współczynnik "a" dla funkcji (m − 1)(m + 27) jest dodatni więc:
m∊(−oo; −27> ∧ <1; +oo)
Biorąc pod uwagę czerwony przedział
m∊(−6; 6) wspólną częścią będzie:
m∊<1; 6)
===========
| | (m − 1) − √(m − 1)(m + 27) | |
x1 = |
| |
| | m − 1 | |
| | (m − 1) + √(m − 1)(m + 27) | |
x2 = |
| |
| | m − 1 | |
Więc przy okazji funkcja (m − 1)x
2 − (m − 1)x − 7 < 0 dla x∊(x
1; x
2) (bo współczynnik
"a" = (m − 1) dla m∊<1; 6) jest zawsze ≥ 0)
14 mar 00:32
ZKS:
Coś nie tak.
Jeżeli rozpatrujemy funkcję kwadratową i dana nierówność ma być spełniona przez x ∊ R to
(m − 1)x2 − (m − 1)x − 7 < 0
1o
a < 0 ∧ Δ < 0
lub musimy dostać funkcję stałą która jest poniżej osi OX więc
2o
a = 0 ∧ b = 0 ∧ c < 0
1o
m − 1 < 0 ⇒ m ∊ (−∞ ; 1)
Δ = m2 − 2m + 1 + 28m − 28
m2 + 26m − 27 < 0
m2 − m + 27m − 27 < 0
m(m − 1) + 27(m − 1) < 0
(m − 1)(m + 27) < 0 ⇒ m ∊ (−27 ; 1)
Bierzemy część wspólną m ∊ (−∞ ; 1) ∧ m ∊ (−27 ; 1) ⇒ m ∊ (−27 ; 1).
2o
m − 1 = 0 ∧ m − 1 = 0 ∧ −7 < 0
m = 1 ∧ m = 1 ∧ m ∊ R ⇒ m = 1.
Bierzemy sumę przypadków 1o ∪ 2o i otrzymujemy m ∊ (−27 ; 1].
Pamiętamy jeszcze na samym początku o założeniu że m ∊ (−6 ; 6) więc otrzymujemy ostatecznie
m ∊ (−6 ; 1].
14 mar 09:39
Domel: No factico − machnąłem się w "Δ ≥ 0 => (m − 1)(m + 27) ≥ 0" zer znakiem
14 mar 10:17
ZKS:
Jeszcze trzeba było dać warunek a < 0 oraz przypadek 2o.
14 mar 10:34