pomóżcie znaleźć h z równania różniczkowego dp/p=-μmg*dh/R(T-αh)
danuta: Bardzo proszę pomóżcie znaleźć wysokość h z równania różniczkowego:
dp/p=−μmg*dh/R(T−αh).
Jest to równanie różniczkowe do wyprowadzenia wzoru barometrycznego, ale z uwzględnieniem
gradientu temperaturowego (spadku temperatury) o α=0.0065 st/na 1m wysokości. Wiem, że trzeba
obustronnie scałkować, po lewej po dp a po prawej po dh. Nie wiem jak obliczyć całkę z
wyrażenia w mianowniku 1dh/R(T−αh) i ogólnie doprowadzić do najprostszej postaci
13 mar 17:01