help
abc: W stożek wpisano walec. Oblicz stosunek objętości stożka do objętości walca, jeżeli:
a)promień podstawy stożka jest 3 razy większy od promienia podstawy walca.
b) przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym, a przekrój osiowy walca jest kwadratem
Pierwszy raz spotykam się z takim zadaniem, dlatego proszę o pomoc. Po pierwsze to nie wiem jak
to narysować.
13 mar 16:43
abc: Pomoże ktoś?
13 mar 16:51
abc:
13 mar 17:01
Janek191:

a)
Mamy
r
s = 3 r
oraz
| hs | | 3 r | |
| = |
| = U{3]{2} ⇒ hs = 1,5*h |
| h | | 2r | |
| | 1 | | 1 | |
Vs = |
| π rs2 *1,5 h = |
| π *(3 r)2 *1,5 h = 4,5 π r2* h |
| | 3 | | 3 | |
V
w = π r
2 *h
więc
| vs | | 4,5 π r2*h | | 9 | |
| = |
| = 4,5 = |
| |
| Vw | | π r2*h | | 2 | |
======================
13 mar 17:11
abc: Z pierwszym sobie poradziłem (zrobiłem i wyszedł odpowiedni wynik ale nie wiem czy dobrze
robiłem czy szczęście).
Sprawdzi ktoś?
3rr=3
Hh=32
h=2H3
VsVw=3πr2H / πr2*2H/3=92
13 mar 17:15
Mila:

a)
H=|SO|
h=|OP|
| | 2r | | 1 | |
ΔSLS∼ΔABS w skali k= |
| = |
| ⇔ |
| | 2R | | 3 | |
| | 1 | | 2 | |
Vw=πr2*h=π*( |
| R)2* |
| H |
| | 3 | | 3 | |
Dokończysz?
13 mar 17:16
abc: A ciekawi mnie czy tak jak ja zrobiłem tzn. narysowałem wszystko odpowiednio i w tedy
zauważyłem,
że wysokość stożka stanowi 2/3 wysokości walca. Czy były by jakieś punkty?
13 mar 17:21
abc: 3/2 sory
13 mar 17:22