piszcie
dr: Obliczenia procentowe:
zad. 1
Miasto ma 124 tysiące mieszkańców . Roczny przyrost naturalny wynosi 0,2% rocznie . Oblicz
liczbe mieszkańców tego miasta po upływie 2 lat .
zad. 2
Rolnik zapłacił 30zł składki na ubezpieczenie zasiewów od gradobicia . Na jaką kwotę są
ubezpieczone zasiewy jeśli składka wynosi 3% ubezpieczenia ?
zad. 3
Krew stanowi 7% ogólnej wagi ciała ludzkiego . Ile waży krew człowieka w wawdze:
a) 56 kg
b) 70 kg
zad. 4
Rower przy zakupie za gotówkę kosztuje 1200 zł . jeśli kupimy go na raty trzeba za niego
zapłacic 8% więcej . Ile wynosi dodatek do ceny ?
13 mar 16:36
dr: pisać


!
13 mar 16:44
pigor: ... , nie przesadzasz

, co tu jest trudnego
np. zad. 4) 8%*1200= 8*12= 96 zł .
13 mar 16:45
PW: Tak jest! Ale na baczność nie widzę dobrze klawiatury.
13 mar 16:45
dr: o super . a reszta poprosze
13 mar 16:46
PW: Zadanie 2. Kwotę ubezpieczenia oznaczmy symbolem x. 30 zł stanowi 3% liczby x.
13 mar 17:00
dr: ok , ale to jest niedokończone chyba ? Czyli kwota ubezpieczenia wynosi 1000 zł

?
13 mar 17:09
PW: Przepraszam, więcej nie będę.
13 mar 17:26
dr:
13 mar 17:33
Marcin:
dr. bez przesady. Sam chyba jesteś w stanie wyliczyć x z tego co Ci podał PW. Wypadałoby
jeszcze podziękować.
13 mar 17:37
dr: dzięki naprawde

!
13 mar 17:42
dr: może ktoś wie jak rozwiązać zadanie 1 i 3 ? z góry dzięki
13 mar 17:46
pigor: ...,
1) Miasto ma 124 tysiące mieszkańców . Roczny przyrost naturalny wynosi 0,2% rocznie . Oblicz
liczbę mieszkańców tego miasta po upływie 2 lat.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
np. tak : 100,2%(100,2%*124)= 1,002
2*124= 1
24 496 mieszkańców.
2a) 7%*56= 0,07*56=
3,92 kg; b) 7%*70=
4,9 kg ...
13 mar 21:16
pigor: 3a) i 3b) powyżej
13 mar 21:18