równanie
Monika: Rozwiąż równanie x3 + 5x2 − 9x − 45 = 0
29 paź 18:31
Orest: ja bym to zrobił tak x przed nawias czyli x(x2 +5x − 9−45) =0
29 paź 18:33
tim: x2(x + 5) − 9(x + 5) = 0
...
29 paź 18:33
tim: Lepiej pogrupować.
29 paź 18:34
tim: Zresztą tak jak ty to zrobiłeś, nie wolno 45/x (jakby co).
29 paź 18:34
Eta:
x
2( x+5) −9(x +5)=0
( x+5)( x
2−9)=0
( x +5)( x−3)(x +3)=0
podaj rozwiązania
29 paź 18:34
Ergo: x
2(x+5)−9(x+5)=0
(x
2−9)(x+5)=0
(x−3)(x+3)(x+5)=0

pozdrawiam
29 paź 18:34
Ergo: hehe w tej samej sekundzie
29 paź 18:35
Orest: mała pomyłka −45 za nawiasem czyli x (x2 +5x −9)−45=0
29 paź 18:35
Ergo: wtedy nic by Ci to nie dalo
29 paź 18:36
tim: I tak byłem pierwszy

, ale już nie będę się chwalił, bo Eta mnie uderzy.
29 paź 18:37
Monika: nie ma rozwiązań ale bardzo dziękuję za pomoc
29 paź 18:38
Ergo: Tim ja i tak Cie podziwiam i wierzyć mi się nie chce, że chodzisz dopiero do gimnazjum
29 paź 18:38
tim: Jak nie ma rozwiązań?! O.o Są!
29 paź 18:38
Ergo: pytanie

kiedy iloczyn jest zerem?
29 paź 18:38
wiewiór: W trojkacie prostokatnym jedna przekatna jest 4 razy wieksza od drugiej. Wskaz ze wysokosc
opuszczona na przeciwprostkatna dzieli ja na odcinki z ktorych jeden jest 16 razy wiekszy od
drugiego
16 lis 18:13
edzio: x+2/x−2=x+3/x−3+2/x−5x+6
30 wrz 22:12