trygometria pilne prosze o pomoc
Monika: Mój problem to trygometia nie było mnie na zajęciach właśnie wtedy i niestety samej nie udaje
mi sie tego rozwiązać prosze o pomoc z góry dziękuje :
1)α jest kątem ostrym i sin α=4cos α ,oblicz sin α oraz cos α
2)α jest kątem ostrym i 3sin α=5cos α ,oblicz tg α oraz ctg α
3)wiedząć ze sin α=0,8 i α∊(0stopni ,90stopni).Wykaż ze dla dowolnego konta ostrego α dane
wyrazenie równa się tg α przez cos α
4)oblicz wartość wyrazenia pierwiastek z sin kwadrat 27stopni + sin kwadrat 63stopnie przez 4
5)oblicz wartość wyrażenia cos kwadrat 40stopni + cos kwadrat 50stopni + cos kwadrat 60stopni
Przeprasza za taki zapis niestety nie potrafie inaczej
13 mar 16:35
PW: 1. Skoro mamy do czynienia z kątem ostrym, to najszybciej pójdzie "z definicji" − rysujemy
trójkąt prostokątny z kątem α i zastanawiamy się:
− jakie są zależności między przyprostokątnymi, które powodują, że
sinα = 4cosα.
Oznaczyć przyprostokątne symbolami a i b, a przyprostokątną symbolem c, żeby było jak w
definicji podanej na lekcji.
Pitagoras prosi o pamięć.
13 mar 16:43