prawdopodobieństwo
Patrycja: Wiadomo, że P(A∪B)=0,7 P(A∩B)=0,1 P(A)=0,4. Oblicz prawdopodobieństwa:
P(A')
P(A\B)
P(A'∩B')
P(B'A)
13 mar 16:34
PW: Jedna z podstawowych własności prawdopodobieństwa (nie jest elementem definicji, ale prostym
twierdzeniem):
(1) P(A') = 1 − P(A).
Własność prawdopodobieństwa określona w definicji:
(2) P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B),
Z tych 4 wielkości mamy podane 3, a więc obliczymy P(B) − nie pytali o to, ale może się przydać
do dalszych obliczeń.
Jak łatwo zauważyć
(3) A = A\B ∪ A∩B
(słowami: na A składają się te elementy, które nalezą do A i nie należą do B lub należą
jednocześnie do A i do B. Z (3) łatwo wyliczyć P(A\B) mając na uwadze, że zbiory po prawej
stronie są rozłączne, a więc stosując wzór (2) zamiast prawdopodobieństwa iloczynu, który jest
zbiorem pustym, napiszemy 0.
13 mar 17:21
Patrycja: Dzięki wielkie!
13 mar 17:43