prawdopodobieństwo
Patrycja: Ściany sześciennej kostki zostały pomalowane na czerwono. Następnie sześcian został pocięty na
64 przystające sześciany. Losowo wybieramy dwa małe sześciany. Jakie jest prawdopodobieństwo,
że obydwa sześciany mają tę samą liczbę pomalowanych ścian?
13 mar 16:21
zawodus: widziałaś kostkę rubika?
13 mar 16:26
Patrycja: tak, ale nie wiem jak rozwiązać to zadanie
13 mar 16:27
Mila:

4*4*4=64 − liczba wszystkich sześcianików.
1) 8 sześcianków narożnych ma 3 pomalowane ścianki
2)na każdej krawędzi są dwa sześcianiki z 2 pomalowanymi ściankami⇔
12*2=24 sześcianiki z 2 pomalowanymi ściankami
3) na każdej ściance 4 sześcianiki z jedną ścianką pomalowaną⇔
6*4=24 sześcianiki z jedną ścianką pomalowaną⇔
4) w środku są sześcianiki z niepomalowanymi ściankami.
64−(8+24+24)=64−56=8 sześcianików z niepomalowanymi ściankami.
13 mar 17:31
Patrycja: Dziękuję bardzo
13 mar 17:39
Mila:
13 mar 17:47