Granice ciągów
krezz: | | n+1 | |
Udowodnij z definicji, że lim |
| =0 |
| | 3n2+1 | |
Generalnie wiem jak się to udowadnia, ale nie umiem "wybrnąć" z tego ułamka. Jeszcze chciałbym
powiedzić, że z granic miałem tylko jedną lekcję więc nie znam jakiś tożsamości, dlatego
prosiłbym o jakąś prostą pomoc
13 mar 16:15
zawodus: funkcja kwadratowa była...
szacowanie ułamków było...
13 mar 16:18
krezz: Kwadratowa tak, szacowanie chyba nie
13 mar 16:21
krezz: To mógłby ktos powiedzieć jak to "rozbić"
13 mar 19:35
krezz: Może ktoś pomóc?
13 mar 20:11
krezz: Bardzo proszę o jakieś wskazówki
13 mar 20:46
krezz: Ponawiam
13 mar 21:13
lolek: zasada jest taka wieksza potega w liczniku i mniejsza w mianowniku =∞
mniejsza potega w liczniku i wieksza w mianowniku = 0
taka sama potega w liczniku i mianowniku wtedy licza sie wspolczynniki przy obu potegach
13 mar 21:18
Domel: Powinieneś też podawać do jakiej granicy dąży "n"
1. Jeżeli n→+oo to
| | n+1 | | | |
limn→+oo |
| = limn→+oo |
| |
| | 3n2+1 | | | |
| | 1 | | 1 | |
dla n→+oo |
| →0 i |
| →0 więc mamy: |
| | n | | n2 | |
| | n+1 | | 1+0 | | 1 | |
limn→+oo |
| = limn→+oo |
| = limn→+oo |
| = 0 |
| | 3n2+1 | | n*(3+0) | | 3n | |
2. Jeżeli n→−oo to
| | n+1 | | | |
limn→−oo |
| = limn→−oo |
| |
| | 3n2+1 | | | |
| | 1 | | 1 | |
dla n→−oo |
| →0 i |
| →0 więc mamy: |
| | n | | n2 | |
| | n+1 | | 1+0 | | 1 | |
limn→−oo |
| = limn→−oo |
| = limn→−oo |
| = 0 |
| | 3n2+1 | | n*(3+0) | | 3n | |
Czy to teraz jasne?
13 mar 21:34
Domel: to dla ćwiczenia spróbuj policzyć granice:
| | n3 − 2n + 1 | |
1. limn→+oo |
| |
| | n + 2 | |
| | 2n2 + 3n + 1 | |
2. limn→+oo |
| |
| | 3n2 −1 | |
13 mar 21:39
Krzysiek: a w ogóle możemy mówić o n→−
∞ dla granicy ciągu?
inna sprawa,że mamy udowodnić z definicji.
| | n+1 | | n+1 | | 2n | | 2 | |
| |
| −0|= |
| < |
| = |
| |
| | 3n2+1 | | 3n2+1 | | 3n2 | | 3n | |
n>2/(3ε)
N=[2/(3ε)]+1
| | n+1 | | 2 | |
i wybraliśmy takie 'N',że dla każdego n>N | |
| −0|< |
| <ε |
| | 3n2+1 | | 3n | |
13 mar 21:44
Domel: Sorki
Krzysiek − masz rację z tym −oo
13 mar 21:53
krezz: Dziękuję
13 mar 21:53
Domel: krez spróbuj policzyć te 2 przykłady to zobaczymy, czy dajesz sobie radę
13 mar 21:57