ciągi
Ania: | | 2−n | |
1.Oblicz 5 wyraz ciągu an=(−1)n * |
| |
| | n2 | |
| | 2−5 | |
i to będzie coś takiego? (−1)5 * |
| ? |
| | 52 | |
2.Wyznacz wzór ogólny ciagu arytmetycznego w którym a2=5 i a10=13,oblicz sumę 100 początkowych
wyrazów tego ciagu
3.oblicz sume 50 początkowych wyrazów w którym a1=2 i q=1
Pomoże ktoś? I czy mógłby to ktoś wytłumaczyć?
13 mar 15:51
J:
1. Dobrze
2. a10 − a2 = 7r , oblicz r , a potem a1 i wzór na S100
3. Wzór na S50
13 mar 15:56
J: 2. a
10 − a
2 = 8r .... sorry
13 mar 15:58
Ania: dzięki
13 mar 16:08
Ania: dzięki
13 mar 16:17